ТОВ «Карпатнафтохім» не буде сплачувати жодного інвестиційного відсотка у міський бюджет Калуша

Як повідомляли «Вікна», ще минулого року міська влада переконувала: Калуш має повне право залучити від російського інвестора 80 млн. гривень. Як відомо, замовники будівництва чи реконструкції повинні перераховувати до міського бюджету на розвиток інфраструктури міста 5% від вартості будівництва чи реконструкції. Тож, якщо задекларована вартість будівництв складає 1,6 млрд. гривень, то і відрахування у бюджет мають становити 80 млн. гривень.

Два роки тому міська рада змінила порядок залучення коштів інвесторів на розвиток інфраструктури міста. Адже, коли запустили виробництво гідрування фракції С4-С5, то не перерахували місту жодної копійки. Керівництво нафтохімічного підприємства мотивувало свої дії тим, що ці роботи не належать до таких, з яких мають стягуватися на користь міста інвестиційні відрахування (не відбулося зміни профілю виробництва і роботи велися на території підприємства). У новій редакції документа є пункт, у якому сказано, що органи місцевого самоврядування мають право укладати угоди про стягнення інвестиційного відсотка, за умови, якщо ведеться реконструкція.

Нині триває будівництво виробництв ПВХ і ХіКС, але відрахувань досі немає.

У коментарі «Вікнам» генеральний директор ТОВ «Карпатнафтохім» Сергій Чмихалов був категоричним: про жодну сплату відсотків з вартості нових виробництв підприємство сплачувати не буде. І вже не йдеться навіть про торги, щоб зменшити обов’язкових 5%.

— Насправді жодного нового будівництва, для якого потрібен би був дозвіл сесії міської ради, ми не ведемо, — наполягає перший керівник нафтохімічного підприємства. — Виробництва зводяться на місці старих. Нам не потрібні ні нові дозволи на відведення земельних ділянок, ні на подачу електроенергії чи пари. Тому про сплату відсотків у бюджет немає і мови. Платити не будемо — це нерозумно.

Сергій Чмихалов навів приклад Нижнього Новгорода (Російська Федерація): там сесія обласної ради на 8 років звільнила підприємство від податку на землю. Щодо допомоги місту, то керівник запевнив: ТОВ «Карпатнафтохім» укладе з містом угоду про соціально-економічний розвиток і буде допомагати. От тільки б запустити виробництва після капітального ремонту.

Як відомо, для врегулювання спірних моментів робочі групи міської ради і ТОВ «Карпатнафтохім» ще минулого року розпочали перемовини. Проте про його результати досі нічого невідомо.

Джерело: Вікна
old_editor, 20.08.2008 16:10



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини