Історична памятка Палац Потоцьких розвалюється





Таким сьогодні можуть побачити Палац Потоцьких жителі і гості Івано-Франківська (Станіславова).



Неозброєним оком видно що брама палацу, яка практично чи не єдина збереглася в автентичному вигляді, дає тріщину. А до реставраційних робіт так ніхто й не приступає.



Нагадаємо владі і жителям Станіславова яку ми можемо втратити історичну та архітектурну цінність.



Парадна брама палацу Потоцьких на міських валах

Розповідь про подальшу розбудову та зміцнення Станіславської фортеці у другій половині XVIII ст. необхідно доповнити історичними повідомленнями про спорудження у її північній частині замку-палацу Потоцьких. Тут фортифікатори до 1672 р. насипали на рівнині штучні вали, замінили дерев'яні укріплення цегляними, за якими власне і було збудовано в стилі бароко резиденцію засновника міста графа Андрія Потоцького. Керував будівництвом палацу і міської ратуші італійський архітектор Карло Беное.



У 1687 р. наше місто відвідав ще один французький мандрівник Фр. Далеран, який в подорожніх нотатках зробив такий запис: „Серед усіх покутських міст найбільшим і найкрасивішим є Станіслав, розташований на чудовій рівнині за дві милі від Дністра. Його регулярні фортифікації вражають своєю довершеністю. Є тут величний палац, збудований з каменю. Його ринок, будівлі та арсенал значно вирізняють місто серед інших міст Русії".



Нині існують лише рештки валів на території палацу Потоцьких, які мають власну назву Валової вулиці. У західній частині валів замурований і закритий газоном запасний вихід, який вів з палацу. Саме двоповерхове приміщення колишнього палацу збереглося у перебудованому вигляді, де з 1801 р. знаходиться військовий госпіталь.



До визначних історико-архітектурних пам'яток міста по праву належить в'їзна парадна (центральна) брама до замку Потоцьких, яка збереглася в первісному вигляді. В цілому, як свідчить міський план 1792 р., замок та його територія входили в систему військових укріплень фортеці. Кілька років тому доктор архітектури П. Ричков виявив в Картографічній збірці Віденського військового архіву ще один рукописний план системи укріплень Станіслава, датований 1743 роком без зазначення виконавця.



















Всі фото: IA MALAKAVA
old_editor, 14.08.2008 21:54



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини