Україна має інвестувати в села, щоб не потонути



Останні новини з потерпілих від повені областей: жертв більшає, ліквідація наслідків стихії триває. Тим часом, свої попередні висновки про ситуацію на Західній Україні оголосила ООН.

В Івано-Франківській області кількість загиблих від повені збільшилась до 25 осіб. Раніше вважалося, що в цій області загинули 24 людини. Загалом в п’яти областях, що постраждали від повені, загинули або зникли без вісті 39 осіб.

Протягом двох днів делегація ООН у складі Представника Дитячого Фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні, Керівника українського Бюро Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВОЗ) та фахівців Програми розвитку ООН в Україні (ПРООН) мали можливість провести оцінку теперішнього стану гуманітарної ситуації в регіоні задля визначення короткотермінових заходів та довгострокових потреб щодо забезпечення відновлення потерпілих районів на Прикарпатті.

За висловлюванням координатора системи ООН в Україні Френсіса О’Доннелла, що очолював делегацію, він дуже задоволений тими заходами, які вжила наша держава, в тому числі мобілізацією потрібних ресурсів та допомоги центральним Урядом та владою на місцях. Також він відмітив співпрацю між різними областями України, солідарність поміж спільнотою, проведення збору коштів серед приватних осіб.

Експерти делегації порадили Україні розробити детальну карту-план із нанесенням на неї місць, де можливі зсуви ґрунту та повені, покращити планування та розробку ряду запобіжних заходів для протистояння майбутнім стихіям, заборонити надавати дозвіл на будівництво у місцях, де можливе підтоплення, забезпечити більші інвестиції на селі та в розбудову його інфраструктури.

За словами О’Доннелла, Система ООН в Україні допомагатиме людям ввійти в нормальне русло життя. Дитячий Фонд ООН надасть невідкладну допомогу у відновленні медичних закладів та ФАПів. ВОЗ також допомагатиме населенню на різних рівнях, зокрема, у проведенні контролю за епідеміологічною ситуацією в регіоні. Вона також проводитиме аналізи якості питної води. В той час як Програма розвитку ООН (ПРООН) допоможе з маленькими ґрантами для постраждалого населення в рамках виконання вже існуючих проектів з місцевого розвитку.

Станом на ранок 11-го серпня в західних областях залишаються підтопленими – 4 населених пункти і 5 житлових будинків, без електропостачання – 1 село, водопостачання – 1 село, газопостачання – 36 сіл. Як повідомляє прес-служба МНС, укріплені 77 дамб, відремонтовані 361,95 км доріг. Із початку паводка силами МНС відкачана вода з 21621 підтопленого будинку (за добу – 36), до постраждалих населених пунктів доставлені 369,3 т продуктів харчування (за добу – 4 т), 1085130 л питної води (за добу – 12562 л) та більше 6,03 т медикаментів.

Державна гідрометеорологічна служба МНС цілодобово контролює рівень води на річках, що дає змогу своєчасно реагувати на негативні зміни оперативної обстановки. Всього на роботах задіяні 24972 людини і 5239 одиниць техніки сил цивільного захисту, МВС та Міноборони, у тому числі 6184 рятувальники і 2021 одиниця автомобільної, 393 насоси та 69 одиниць інженерної техніки МНС.

фото: www.president.gov.ua

За матеріалами:«ПІК Україна»
old_editor, 11.08.2008 22:29



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини