В Івано-Франківську обвалу цін на житло не передбачається, – Асоціація працівників будівельної галузі



Економічних підстав для зниження цін на первинному ринку житла в Івано-Франківську немає – до такого висновку прийшли, після аналізу ринкової ситуації, керівники найбільших будівельних фірм міста. Про це йшлося на засіданні президії Асоціації працівників будівельної галузі, де обговорили підняту столичними ЗМІ тему обвалу ринку житла в місті Києві та Україні. Про це 31 липня ЗІКУ повідомили у прес-службі івано-франківської Асоціації працівників будівельної галузі.

На переконання власника фірми “Ярковиця” Володимира Балагури, постійне подорожчання енергоносіїв і нестача житла на первинному ринку є реальною підставою для дальшого зростання цін на житло. Мовляв, якщо в Україні торік побудовано лише 6-7 млн кв. м житла, а для задоволення попиту потрібні щорічно понад 46 млн кв. м житла, то в Івано-Франківську у 2007 році було здано 150 тисяч кв. м житла і треба було б ще збудувати 400 тисяч кв. м. Тобто, за нинішніх темпів житлового будівництва потрібно ще у 2-3 рази нарощувати обсяги.

Директор фірми “Екстім” Роман Тимків прогнозує навіть підвищення цін в місті Івано-Франківську на житло щонайменше ще на 15% до кінця поточного року. На його думку, говорити про кризу нерухомості в обласному центрі немає причин, бо в місті, за його словами, і так найнижчі ціни на збудоване житло.

Натомість резерви для зменшення цін на житло, вважає Роман Тимків, є передусім в українських мегаполісах – Києві, Дніпропетровську, Харкові та ін., де ціна квадратного метра житла в 5-6 разів вища від цін в Івано-Франківську за приблизно однакової собівартості житла.

Саме для мегаполісів нині є набагато болючішою проблема скорочення іпотечного кредитування. В Івано-Франківську частка тих покупців житла, які скористалися банківськими кредитами, становить всього 2-3%.

“Галичани звикли заробляти і накопичувати гроші, а не жити в борг, це зовсім інша ментальність”, – каже Володимир Балагура.

Якщо нині динаміка зростання попиту на житло в Івано-Франківську є вже не такою стрімкою, як це спостерігалося раніше, то, на думку директора ТОВ “Гаразд Україна”, депутата обласної ради Костянтина Бородайка, це є радше наслідком зменшення купівельної спроможності людей через зростання вартості будматеріалів, а не проблемою скорочення іпотечного кредитування, яка негативно позначилася на столичній будівельній індустрії.



Джерело:ЗІК
old_editor, 01.08.2008 04:47



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини