Про надзвичайну ситуацію, яка склалася на території Івано-Франківської області

Станом на 08.00 год. 28.07.2008 р. в області частково затоплено 345 населених пунктів, 22 930 житлових будівель, 28 321 га сільськогосподарських угідь, розмито 452,2 км берегів, пошкоджено 88,151 км та зруйновано 31,975 км берегоукріплень річок, зруйновано 20,75 км дамб, пошкоджено та затоплено 329 автомобільних та 409 пішохідних мостів, в тому числі один на автодорозі державного значення, пошкоджено 579,6 км автомобільних доріг та 590 шт. водоперепускних труб, повністю затоплено 14 водозаборів.

Продовжувались заходи щодо евакуації населення з підтоплених населених пунктів. З початку проведення робіт врятовано 1 435 громадян та відселено 13 703 особи.

Без електропостачання знаходяться 92 населених пунктів повністю, 42 - частково, ЛЕП - 38 повністю та 35 частково, відключено 884 трансформаторних підстанцій, внаслідок чого не працюють 84 АТС в десяти районах області та без зв’язку залишився 141 населений пункт.

Дані по районах та містах наступні:

В м. Івано-Франківську пошкоджено автомобільний міст дороги державного значення через ріку Бистрицю-Солотвинську в напрямку м. Калуша. Затоплено територію тролейбусного депо підприємства „Електроавтотранс” , припинено тролейбусний рух в місті.

Без газопостачання - мікрорайон Пасічна.

У Надвірнянському районі всього підтоплено1 256 житлових будівель. Відселено понад 580 громадян.

Затоплено водозабір КП „Надвірна водоканал”, в зв’язку з чим припинено водопостачання м. Надвірна, в зоні відпочинку розмито 500 м берегу р. Бистриця – Надвірнянська та знесено пішохідний перехід.

В с. Битьків (уч. Заріка) – відсутне транспортне сполучення з

200 житловими будинками.

Без газопостачання 6 населених пунктів.

У Богородчанському районі підтоплено 12 населених пунктів,

263 житлових будинки, пошкоджено 46 автомобільних та 43 пішоходних мости, 47,77 км автодороги, розмито праву сторону автодороги державного значення Богородчани-Гута в с. Кричка та міст в цьому ж селі, 2520 м берегів річок.

Село Раковець підмито автомобільний міст на автодорозі державного значення у село Гута.

В с. Жураки зруйновано пішохідний перехід через річку (на канатних розтяжках), довжина 800 м, знищена дамбу з двох сторін ріки, підмиття опор продуктопроводу на переході через річку.

У Коломийському районі підтоплено 27 населених пункти, 2726 житлових будівель. Відселено 1210 громадян. Найскладніша ситуація в с. Сопів, де була зруйнована дамба.

Без газопостачання 28 населених пунктів.

У Галицькому районі підтоплені села Дубівці, Пукасівці, Маріямпіль, Залуква. Комарів, Мединя, Крилос, Височанка, Німшин, Поплавники, Суботів, Острів, Демешківці, Блудники, Дорогів , Тенетники та місто Галич. Підтоплено 1853 житлових будинки, відселено 855 чоловіки. Розмито та пошкоджено

24,5 км берегів, зруйновано 3 пішохідні мости, зруйновано 9,7 км автомобільних доріг,

У Городенківському районі проведено відселення населення з сіл Незвисько, Раковець, Хмелева, Передівання¸ Городниця, які підтоплені від р. Дністер.

У Долинському районі та по Болехівській міськраді пошкоджено 500 м дорожного полотна, понад 350 м дамб на р. Свіча та Сукель, понад 150 м берегоукріплень на цих же річках та підмито три автомобільні мости. Відселено 41 особа.

Між селами Гуріїв та Підбережжя на річці Свіча тріснув нафтопровід, засувки закриті. Іде робота по збору нафти.

На мості дороги державного значення в напрямку м. Стрий утворилась тріщина, що може привести до руйнування.

Без газопостачання 4 населених пункти.

У Верховинському районі підтоплено 43 населених пункти, понад 298 га сільськогосподарських угідь пошкоджено понад 190,1 км автомобільних доріг місцевого значення, 72 автомобільних та 259 пішохідних мостів, 300 м берегоукріплень. Без транспортного сполучення 19 населених пунктів. На Буковецькому перевалі був зсув дорожнього полотна , що унеможливило проїзд по дорозі Верховина-Косів. Річки Білий та Чорний Черемош вийшли з русла та зруйнували автодорогу Верховина-Білоберізка-Чернівці, відсутнє сполучення з обласним центром.

У Косівському районі підтоплено 1436 житлових будівель. Відселено 1390 громадян. Пошкоджено 99 автомобільних та 5 пішоходних мости, через р. Рибниця на відрізку дороги державного значення Татарів – Кам’янець-Подільський та 650 м автодоріг. Підмито 440 м берегоукріплень, 2 підпірних стінка. Підтоплено 1436 приватних садиб. Проведено відселення мешканців с. Кути.

Зруйновано автомобільний міст в с. Шешори на дорозі Пістень – Космач. Немає сполучення до сіл Прокурава, Бруструри, Шепіт, Космач.

Без газопостачання 21 населений пункт.

У Калуському районі підтоплено 1 574 присадибних ділянки громадян, зруйновано 5,05 км. берегоукріплення, 58,5 км дорожнього полотна.

У Тлумацькому районі внаслідок розливу р. Дністер підтоплено 836 житлових, пошкоджена 1 трансформаторна станція. Відсутнє транспортне сполучення з с. Петрилів. Розмито 17,9 км дороги. Підтоплено 524 га сільськогосподарських угідь.

У Рожнятівському районі підтоплено 14 населених пунктів, 740 житлових будівель, 70 господарських споруд, 78,63 га сільськогосподарських культур. Евакуйовано 50 громадян. Розмито 1,595 км берегоукріплень, 3,87км берегів, підмито 14 автомобільних мостів, 29 пішохідних мостів, пошкоджено 2,65 км автодоріг. В с. Іванівка та Спас відбулися зсувні процеси.

Без газопостачання 5 населених пунктів.

У Яремчанській міській раді с. Микуличин в ніч проведено відселення 60 осіб, практично відсутнє сполучення з с. Поляниця. Пошкоджено 106 будинків.

У Тисменицькому районі підтоплено 6492 будинки, знищено 6550 га сільськогосподарських культур, розмито 4,2 км берегів, підмито 3 автомобільних та 14 пішохідних мостів, пошкоджено 1,55 км автодоріг. Відселено 2 238 громадян.

Село Підлужжя вулиця Довбуша підтоплена повністю.

В селі Побережжя прорвало дамбу річки Дністер.

Просіла на 1,5 м проміжна опора автомобільного моста дороги державного значення Стрий-Чернівці біля с. Драгомирчани

У Снятинському районі підтоплено та знеструмлено 24 населених пункти, підтоплено 1 265 житлових будинків, пошкоджено 6 автомобільних мости, 72 км автодороги.

Внаслідок підняття рівня води в р. Рибниця підтоплено сільськогосподарські угіддя 13-ти приватних господарств в с. Новоселиця та в с. Джурів, розмито водонаправляючу перемичку на річці Прут в с. Завалля, на річці Прут в смт. Заболотів підмито дамбу, залізничний перегін Видиніїв- Заболотів 10 м колії, закрито проїзд.

Пошкоджено дамбу в районі шлюзів Снятинської ГЕС м. Снятин, в результаті чого рівень води в селі Запруття становив 4 метри. Евакуйовано мешканців 20 сіл, всього понад 3 000 громадян.

Без газопостачання 7 населених пунктів.

Органами виконавчої влади та місцевого самоврядування продовжувалось обстеження найбільш потерпілих від стихії населених пунктів області.

Станом на 06.00 год. 28.07.2008р. в районах області розгорнуто 4 зведених загонів:

- З Тернопільської області проведено відкачку води та роботи по відновленню берегоукріплення в населених пунктах Кути, Рибне. Підвіз гравію та щебеню, доставка особового складу.

Задіяно 5 одиниці техніки (МАЗ самоскид, ПТС, АР-2, МАЗ, автобус ”Мерседес”). На місці проведення робіт працювало 34 чол. особового складу. 12 чол. в резерві голови Косівської РДА

- З Волинської області в с. Дубівці та с. Маріямпіль з використанням 3-х одиниць плавзасобів (НЛ-2) та 1 – ПТС проведено роботи по доставці продуктів харчування та питної води для місцевого населення. В с. Дубівці за допомогою ПТС врятовано 2 чол..

Для проведення робіт було задіяно 26 чол. особового складу.

- З Хмельницької області за допомогою Крана ГЯ-133 встановлювлено блоки для укріплення дамби на р. Прут. За допомогою ЗІЛ-130 здійснено підвіз битої цегли, каменю та мішків з піском для відновлення берегоукріплення. На роботах було задіяно 30 чол. особового складу та 2 одиниці техніки

Водолазною групою здійснено обстеження дна річки Прут на наявність загиблих. Засобами малої механізації здійснено роботи по розчистці завалів з дерев та проведено роботи по спорудженню відвідних каналів для спуску води. До проведення робіт було задіяно 4 одиниці плавзасобів.

- З Рівненської області проведено відкачку води в м. Галичі (Галицький Хлібокомбінат - задіяно 1- ПНС та 1 - АР-2 ). До сіл Поплавники та Пукасівці здійснено доставку продуктів харчування та питної води доля потреб місцевого. Автомобілем СБДР проведено супровід з м. Рогатин до м. Галич автобусів з людьми. Даний автомобіль провів евакуацію легкового автомобіля, який належить громадянину Польщі, з затопленого відрізку дороги Рогатин - Галич, всього здійснено 4-ри рейси, всього перевезено 35 чоловік.

Силами особового складу в с. Дубівці врятовано 2 чол. які перекинулись у вантажному автомобілі на мості річки Дністер.

В с. Поплавники задіяно 3 плавзасоби (один моторний човен та дві надувні лодки) для доставки продуктів харчування та питної води, а в с. Дубівці для цих цілей задіяно ПТС та 10 чол. особового складу.

Задіяно 46 чоловік особового складу.

В зонах стихійного лиха працює 6 ПТС, та 1 перебуває в резерві, а саме:

- ПТС Тернопільської обл. – до с. Забіччя Тлумацького р-ну. З затоплених територій вивезено 70 чоловік та здійснено доставку продуктів харчування і питної води.

- ПТС 1-АРЗ м. Дрогобич – с. Дубівці Галицького р-ну. З затоплених територій вивезено 100 чоловік, доставлено 5 т питної води.

- ПТС Рівненської обл. – с. Поплавники Галицького р-ну. Здійснено доставку продуктів харчування та питної води.

- ПТС Івано-Франківського АРЗ СП – з с. Нижнів Тлумацького р-ну. в с. Петрилів перевезено 11 чоловік та здійснено доставку продуктів харчування.

- ПТС Волинської обл. - с. Дубівці Галицького р-ну. З затоплених територій вивезено 45 чоловік, доставлено продукти харчування.

- ПТС з нп. Виноградова Закарпатської області (Міністерства оборони) в м. Тисмениця перевезено 194 чоловіки та доставлено продукти харчування місцевому населенню.

- ПТС з 703 іп м. Самбір (Міністерства оборони) перебуває в резерві на території В/ч А-2989 с. Ценжів.

Після нарощування сил та засобів, до виконання вищезазначених робіт залучається 1 563 чоловік, 458 одиниць техніки, з них :

570 чоловік особового складу та 127 одиниць техніки від МНС, із них з інших регіонів 175 чоловік і 27 одиниць техніки;

223 чоловік особового складу та 11 одиниць техніки від МО;

770 фахівців та 320 одиниця техніки аварійно-ремонтних бригад установ та організацій Івано-Франківської області (ВАТ „Прикарпаттяобленерго”, служби автомобільних доріг, облводгоспу, комунальних служб).

Інформація про пошкодження та нанесені матеріальні збитки уточнюється.

Управління з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи Івано-Франківської ОДА
old_editor, 28.07.2008 21:48



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини