Про гідрометеорологічну ситуацію на річках Карпатського регіону станом на ранок 27-го липня

Як повідомляє Український державний гідрометцентр МНС, протягом дня 26-го та ночі 27-го липня у Карпатському регіоні дощі продовжувались.

Найбільша інтенсивність опадів відмічалася у другій половині дня 26-го липня. Станом на 06:00 дощі тривали у Чернівецькій і південній частині Івано-Франківської області. Опади припинились у Львівській. Тернопільській і Закарпатській областях.

За даними метеорологічних станцій, сумарна кількість опадів за період із 09:00 26-го липня до 03:00 27-го липня становила: Івано-Франківщина -- 17-74 мм, Львівщина -- 1-57 мм, Буковина – 3-92 мм, Закарпаття – 3-41 мм. Найбільша кількість опадів випала у гірських районах, особливо -- на високогір’ї Карпат.

Унаслідок сильних та дуже сильних дощів на річках Карпатського регіону відновився ріст рівнів води та сформувалися швидкоплинні чергові хвилі паводку. На основних річках підтримувалися високі рівні та продовжувалося формування піків.

Івано-Франківська область. Протягом минулої доби на Дністрі біля Галича та Нижніва сформувалися максимальні рівні паводку із загальною амплітудою підвищення на 5,1 і 7,3 метри. По посту Нижнів максимальний рівень води поточного паводку склав 1032 см над нулем посту і на 3 см перевищив історичний максимум, який відмічався 10-го червня 1969 року. Зберігається значне перевищення небезпечних відміток початку затоплення населених пунктів і господарських об’єктів.

Чернівецька область. На Пруті сформувався черговий пік із підвищенням до 1,1 м. Станом на 04:00 27-го липня рівні знижуються. Вдень 27-го липня по області очікуються короткочасні дощі, місцями сильні, грози. Тенденція до подальшого зниження рівнів води збережеться.

Львівська область. На Дністрі до Журавного продовжувався ріст рівнів води на 0,9 м. На річках області відновився ріст рівнів води і сформувалася невисока паводкова хвиля із підвищенням на 0,6-1,2 м. На 04:00 27-го липня рівні води знизилися на 0,1-0,4 м. Протягом дня 27-го липня по області істотних опадів не очікується. Рівні води знижуватимуться.

Закарпатська область. На річках області відновився ріст рівнів води та сформувалися швидкоплинні паводки з підвищенням рівнів до 1,5 м. На 04:00 рівні води знижуються. Продовжувалось формування максимумів паводку із підвищенням рівнів води на 1,2-1,4 м на ділянці Тиси Тячів-Чоп. Вдень 27-го липня у східних районах області пройдуть помірні короткочасні дощі з грозами. Продовжуватиметься спад рівнів у верхів’ях та добігання паводкової хвилі у нижніх ділянках основних річок.

Створилася небезпечна ситуація на Дністровському водосховищі. Внаслідок акумуляції паводкових вод водосховище практично заповнене до нормального підпірного рівня (НПР). Максимальний приплив води до водосховища очікується близько 6000 м3/сек, що створює проблеми пропуску паводку через ГЕС. Значні скиди в нижній б’єф греблі спричинюють підтоплення та небезпеку для населених пунктів та господарських об’єктів (зокрема, для будівництва Дністровської ГАЕС). У Вінницькій області перевищені небезпечні відмітки підтоплення господарських об’єктів у місті Могилів-Подільський та у ряді сіл області. Надалі ситуація ускладниться у Республіці Молдова, а із 30-го липня у пониззі Дністра на Одещині.

Прес-служба МНС
old_editor, 27.07.2008 15:24



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини