''Космацька Ватра''

13 липня 2008 року в українських Карпатах, в самому їх серці в селі Космач, відбудеться свято «Космацька ватра» для всіх космачан та їх запрошених.



місце проведення: Івано-Франківської обл., Косівського р-ну с. Космач на горі Цвілева.

Ландшафт місцевості, в якій розташувалось це село, зумовив його природну форму у вигляді сонця, з промінням, що струмує урізнобіч (це 32 космацьких присілки). Космач найбільше не лише в Україні, але в і усій Європі село, назву якого лінгвісти тлумачать як "келія сонця", село, де в усьому домінує жовтогаряча барва.

Та унікальність не лише в цьому. Космач є центром гуцульської традиційної культури - одне з небагатьох місць в Україні, де збереглась жива традиція. Сьогодні нам майже за диво, що тут, чи не в кожній хаті живе талановитий майстер чи майстриня, музика-віртуоз чи то пак нащадок самого Олекси Довбуша. До скарбів космацьких майстрів належать такі види ремесел як: писанкарство, вишивка, кушнірство, різьба по дереву, різьба по кості, малярство, мосяжництво, ткацтво, різьбярство, бондарство, ліщиноплетіння, виготовлення народних інструментів.

Тут, в Космачі, ми на повні груди зможемо вдихнути чисте гірське повітря, досхочу напитися цілющої води з гірських джерел та незглибимих джерел народної мудрості, гуцульської традиційної культури.

Мета свята

"Космацька Ватра 2008" показати всій Україні, що космачани живуть, творять, думають. Що космацьке мистецтво (космацькі традиції) відроджується, чарує, приваблює, збагачує усіх.

В програмі свята буде запалення великого багаття на самій горі, навколо якого будуть танцювати космацькі гуцули ''Аркан''…, і всі гості свята. Також різні народні розваги; змагання на колодах, битва подушками, перетягування канату, найкраще гойкання по гоцульськи, перегони на клейонці спускаючись з гори…та ін. Традиційна гуцульська та українська кухня. Буде живе дерево (смерека) бажань, на якому можна буде повісити папірець обгорнутий шишкою з побажаннями, яке обов'язково збудеться. Бубуть виступи різних фольклор колективів з етнічних земель України, які виконуватимуть нашу національну музику, пісню і танець. На полонині Цвілева, як і на всіх полонинах будуть пастися отара овець, табун коней та корів.

Свято проводиться навколо сцени, збудованої у формі колиби на горі Цвілева.

В програмі свята:

- Проведення Служби Божої;

- Міжнародний Симпозіум з гончарства (7-21 липня);

- Традиційна гуцульська та українська кухня;

- Виступи автентичних гуртів, музик та танцювальних колективів з України та зарубіжних держав;

- Різні розважальні спортивні дійства.

- Кіно:*

- Укр. Дискотека*

* - в залежності від погодних умов

До участі у святі запрошено:

Автентичні фольклорні ансамблі:

Народний аматорський ансамбль пісні і танцю та оркестр народних інструментів, с. Космач

Фольклорний ансамбль "Божичі" м. Київ,

Школа традиційної народної пісні і танцю м. Київ,

Фольклорний ансамбль "Дивина", м. Донецьк.

Зв'язок з дирекцією свята:

Горганюк Іван Васильович - тел.: 8 097 736 34 12

джерело матеріалу: www.my-kosmach.com.ua
old_editor, 07.07.2008 00:02



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини