Рекламні монстри Франківська

На сьогодні переважна більшість візуальної реклами в Івано-Франківську не відповідає жодним критеріям естетичної привабливості, не враховує психологічних, ментальних та вікових особливостей споживача, який може свідомо небажати сприймати цю рекламу, але підсвідомо це робить, враховуючи її кількість, щільність та повсюдність розташування.



Рекламний бізнес європейського штибу передбачає наявність виробників інтелектуальної реклами, яка б враховувала не лише побажання замовника, але й інтереси міської візуальної екології. На жаль, в Західній Україні це питання не лише не вирішується, але й не піднімається в публічному дискурсі. Рекламні компанії працюють на примітивному рівні, створюють продукти, які за формою віддалено нагадують світові зразки, але які повністю позбавлені внутрішнього змісту.

Згідно розробок німецького аналітичного центру «Егонакс», візуальна реклама на біллбордах і брандмауерах становить 68–73% візуального контенту, який отримує підсвідомість людини під час її пересування містом. Відповідно, неякісна, естетично вбога, агресивна та параноїдальна реклама призводить не тільки до руйнування смаку мешканців міста, але й до появи психічних та психосоматичних патологій. Пізнаючи світ, людина вбирає в себе предмети візуальної культури міста. Якою є візуальна культура, такою й буде внутрішня культура мешканців міста. Саме тому фасади європейських полісів проектувалися кращими архітекторами свого часу, а тунелі метрополітенів виконували не лише утилітарну транспортну функцію, але й стали взірцем вишуканого світового метро. Адже вулицями міста і станціями метрополітену ходять щоденно мільйони людей. Архітектори намагалися підсвідомо виховувати смаки і привчати до прекрасного людей своїх міст. Саме тому в Європі існують жорсткі вимоги до виробників зовнішньої реклами.



Одночасно спеціалісти провели аналіз візуального і змістового контенту домінуючої на вулицях Івано-Франківьска зовнішньої реклами. Звертаємо вашу увагу на найбільш кричущі «шедеври» місцевих рекламників, які за стандартами цивілізованих країн можна розцінити не тільки як відвертий несмак, але й як візуальний тероризм, здатний спровокувати людей з нестабільною психікою на неадекватні дії.





















Жгуча горілка, особливо актуально в літню пору року:

















old_editor, 09.07.2008 20:29



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини