Масонерія. «Міськрада не потрібна, потрібна Ложа»?

О роде суєтний, проклятий,

Коли ти видохнеш? Коли

Ми діждемося Вашингтона

З новим і праведним законом?

А діждемось-таки колись.


(Тарас Шевченко, «Юродивий», 1857 рік).



Світом (і, зокрема, Інтернетом) блукає думка-версія, що Тарас Шевченко був масоном. Щоправда, кажуть, що просунутися далеко в вільномулярській ієрархії він не встиг, так як ще учнем-вільним мулярем був пострижений в солдати, а на Мангишлаку в Казахстані, звісно, масонства не було, позаяк в той час вільне мулярство було справою виключно столично-аристократичною. Не факт, що версія правдива. Але факт, що багато із тих, хто організував викуп Шевченка із кріпацтва, були масонами.

Наведена цитата-епіграф є цікавою тим, що Джордж Вашингтон — перший (з 1789 р.) президент США був масоном. Як і абсолютна більшість батьків-засновників США. Ця інформація є загальновідомою і була такою в часи Шевченка. Тому захоплення Шевченка Вашингтоном можна вважати (а можна і ні, кому як зручно…) опосередкованим підтвердженням як максимум масонства Шевченка, а як мінімум його симпатії до вільних мулярів.



В травні цього року мені довелося відвідати Вашингтон, Лондон та Едінбург. Всі ці міста в світовому масонстві є чи не найвизначальнішими.

В Лондоні на Грейт Квін Стріт знаходиться головний масонський Храм першої в світовому масонстві Великої Ложі — Об’єднаної Великої Ложі Англії, яка вважається материнською для всіх національних Лож. Зараз її очолює брат королеви Великобританії принц Майкл Кентський.

У Вашингтоні з масонством пов’язано багато місць. Тут є десятки Храмів різної обрядності. А в передмісті Вашингтона Александрії — величний Національний Масонський Меморіал імені Джорджа Вашингтона. Є у Вашингтоні і пам’ятник бригадному генералу, журналісту, філософу-метафізику Альберту Пайку, який в світовому масонстві зіграв важливу роль, систематизувавши найпоширеніший зараз Давній і Прийнятий Шотландський ритуал Вільного Мулярства.

Історія

Який вік масонства та де його коріння? На ці запитання однозначних відповідей немає.

В 1717 році в День Святого Івана, 24 червня, 115 масонів із чотирьох Лондонських масонських Лож під назвами «Кубок і виноград», «Ложа таверни «Яблуня», Ложа «Гусак і решітка» при соборі Св. Павла та «Ложа пивної «Корона» вирішили об’єднатися у Велику Ложу Лондона. Цей день і вважають «народженням» масонства. Але, безперечно, така думка є помилковою, адже масонство існувало вже довгий час і Велика Ложа Лондона виникла, звичайно ж, не на порожньому місці. Щоправда, письмових документів, старших за 1717 рік, щодо масонства є обмаль. Це і не дивно, враховуючи те, що в ті часи вільне мулярство майже виключно передавалося від майстрів до учнів у вигляді усної традиції. Першими є масонські документи (манускрипти Регіуса і Кука), датовані 1390 та 1450 роками.

Масонами є багато геніїв у світовій історії. Тільки деякі з них: композитори Моцарт, Бетховен, Ліст, Сібеліус, Шуберт; філософи та письменники: Вольтер, Дідро, Руссо, Монтень, Корнель, Гельвецій, Гейне, Гете, Артур Конан Дойль, Вальтер Скотт, Марк Твен, Оскар Уайльд, Прудон, Джонатан Свіфт, Даніель Дефо; політики Джордж Вашингтон, Теодор Рузвельт, Гаррі Трумен, Мустафа Кемаль (Ататюрк), Джузеппе Гарібальді, Джордж Маршалл, Хосе Марті, Вінстон Черчілль.

Зміст масонства

Масонство завжди було оповито багаточисельними легендами та чутками. «Масони всюди», «Масони правлять світом», «Масони у всьому винні», «Масони володіють таємним знанням», — це тільки деякі із міфів про вільне мулярство.

Чим же воно є насправді? Однозначну відповідь на це запитання не дають навіть самі масони. Кажуть навіть, що немає на світі двох масонів, які одинаково думали б про те, чим насправді є вільне мулярство. Щодо масонської таємниці та таємних знань, то є такий масонський жарт: «Старі масони дійсно щось таке таємне знають, але для того, щоб пізнати те, що знають вони, треба стати старим масоном».

Отже за загальновизним визначення твердженням «масонство є системою моралі, яка виражена в алегоріях та проілюстрована символами». Таке визначення мало що пояснює непосвяченим.

Як твердить література на цю тему, в тому числі написана й самими вільними мулярами, масонство є одним із найдавніших світських братств, яке ставить за мету духовне зростання та самовдосконалення своїх членів.

Масон звичайно проходить шлях від учня до майстра, засвоюючи знання у вигляді давніх ритуалів, які спекулятивно (символічно) пов’язані із професією муляра-каменяра. Ритуали у вільному малярстві базуються на біблійних сюжетах, пов’язаних із будівництвом Храму царя Соломона. Біблійний Соломон і зараз в західній цивілізації є уособленням мудрості та справедливості. Масони ж вважають Соломона (звичайно ж, на рівні міфологем) як першого Досконалого великого майстра, вчителя, який і створив закони братства вільних мулярів. Майстром, який власне будував Храм Соломона, був таємничий Хірам. Легенда про його вбивство та воскресіння є наріжним каменем посвяти в майстри вільні мулярі, ставши основою відповідного ритуалу.

Ортодоксальне масонство основними умовами вступу у братство ставить віру кандидата у Єдиного Бога та те, що кандидат повинен бути чоловіком «вільним та доброї слави».

Масони кажуть, що на працях в Ложі неприпустимі дискусії про політику, релігію та на будь-які інші теми, які можуть бути джерелом суперечки та конфлікту.

Масонство і Україна

Масонство в Україні також має свою історію. Першими масонами в Україні вважають соратника Богдана Хмельницького Юрія Немирича, який навчався в Оксфорді та належав до тогочасної європейської еліти, а також батька і сина Орликів: Пилипа і Грицька. А широковідома Конституція Пилипа Орлика, твердять фахівці, є абсолютно масонським документом.

Першими організованими вільномулярськими формаціями в Лівобережній Україні були Ложі в Харкові та Полтаві, а на території Правобережної — у Львові, Станіславі, Чернівцях, Кам’янці-Подільському, Умані були формації польської юрисдикції.

У харківській Ложі домінували ідеали Сковороди. Членами Ложі були, зокрема, Гулак-Артемовський (який був великим майстром Ложі) та Квітка-Основ’яненко. Членом Полтавської Ложі був автор «Енеїди» та «Наталки Полтавки» Іван Котляревський.

В 40-х роках 19 століття намагалися створити Ложу в Києві молоді Костомаров, Куліш, Шевченко, Білозерський та інші, а до вирішення справи про заснування Ложі (так як справа це довготривала і системна) створили в 1846 році парамасонське об’єднання — «Братство святих Кирила та Мефодія», яке ставило своїми завданнями «побудову майбутнього суспільства на засадах християнської моралі; створення демократичної федерації слов’янських народів, очолюваної Україною, на принципах рівності і суверенності; знищення царизму і скасування кріпосного права і станів; встановлення демократичних прав і свобод для громадян; зрівняння у правах всіх слов’янських народів щодо їх національної мови, культури і освіти». В основу програмних документів братства лягли ідеї українського національного відродження і панславізму.

Масоном був Іван Франко (найпевніше членом львівської Ложі «Сарматія»). Вірш «Каменярі», який в радянській школі подавався як приклад «революційної творчості поета», насправді є гімном вільному мулярству.

На початку 20 століття в Україні діяло ціле сузір’я масонів, які власне і заявили світу претензію на державність України: Грушевський, Петлюра, Скоропадський, Дорошенко.

Масонство існує і в сучасній Україні. Велика Ложа України була інстальована в Парижі у вересні 2005 року. Ініціаторами її створення стали члени україномовної французької Ложі («Голос україни» № 117), які, починаючи з початку 90-х років ХХ століття, планомірно передавали знання українським масонам та готували утворення національної Великої Ложі. Серед міст, які мають масонські Ложі, є й Івано-Франківськ. Тут з 2006 року працює наймолодша українська Ложа під назвою «Імхотеп до Полум’яної Зорі». А ще є вільномулярські формації в Києві, Львові, Харкові та Одесі.

Дмитро Корчинський у своїй статті «Уникати звичайного» жартома пише:

«Три речі ти нарешті повинен зробити для Батьківщини — закатати ліву штанину, вдягнути фартушок і взяти кельму. Ми всі маємо стати масонами. Вони в усьому винні і вони скрізь.

Міськрада не потрібна! Потрібна Ложа. Ідея в тому, щоб будувати Всесвітній Храм, а в Ложі спілкуватися тільки з незаурядними людьми (божевільними, безумовно). Уникати звичайного. Марити грандіозним…»

А може?

Фото



1. Національний масонський меморіал ім. Дж. Вашингтона в Александрії, США



2. Пам’ятник у Вашингтоні Альберту Пайку, журналісту, філософу, бригадному генералу, укладачу 33-х ступенів давнього і Прийнятого Шотландського Масонського ритуалу



3. Головний Храм Об’єднаної Великої Ложі Англії



4. Перший президент США Дж. Вашингтон в регаліях Достойного Майстра Александрійської ложі



5. Приміщення Об’єднаної Великої Ложі Англії в Лондоні
Administrator, 26.06.2008 17:50



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини