Заручники новобудови: вже на унітазі, але без води

Ні, таки не ходить у туалет еліта — принаймні та, якій випало нещастя купити квартиру чи орендувати офіс у франківських новобудовах на Пилипа Орлика. Елітний, як було обіцяно в час його зведення, мікрорайон усе ще не під'єднано до комунікацій. Щоправда, каналізацію цими днями підвели — нарешті можна на унітаз сісти. І подумати про те, чим змивати. Бо ж води у багатоповерхівках немає. Не знати, коли й буде.

Веремія з комунікаціями мікрорайону на Орлика триває більше року — відколи здано в експлуатацію три перші будинки. Досі немає відповіді на запитання, як могли бути прийняті до вжитку житлові споруди без газу, світла, води і стоків. Дивує й те, як у 2003-му будівництво почали на ділянці, до якої не було підведено ні труб, ані кабелів. Адже, за встановленими будівельними нормами, місцева влада "тягне" комунікації до меж ділянки, яку пропонує інвесторам.

У нашому випадку інвестори — 15 фірм, які виграли тендер на забудову, — склалися на будівництво мереж і доріг. Це зафіксував договір про пайову участь (29 березня 2004 р.). Згідно із ним, роботи зі спорудження водопроводу та каналізації виконувало управління капітального будівництва (УКБ) Івано-Франківського міськвиконкому.

Мікрорайон мали здати ще в ІІ кварталі 2006-го. Але дехто із забудовників тільки в 2007-му розпочав роботи, дехто не сплатив дольової участі. Виконання робіт з прокладення комунікацій затягнулося. Щоразу на шляху труб до мікрорайону знаходилися перешкоди. Окремі з них міська влада змогла усунути тільки в суді. Весь цей час люди, які купили помешкання в будинках, фактично непридатних для життя, чекали на виправлення прикрого непорозуміння. Врешті-решт вони об'єдналися в громадську організацію "Івано-Франківськ — наш дім", попередили про можливі пікети та інші акції протесту, подали листа міському голові. Крига, здавалося, скресла. 19 червня, запевнило УКБ, з кранів і зливних бачків має потекти вода — просто в нетрі міської каналізації.

Наразі води немає, хоча каналізація готова. "Місто виконало свої обов'язки, — вважає начальник УКБ Володимир Ковальчук. — Колектор готовий до експлуатації. Вся Бельведерська вже ходить у нову каналізацію. Вода на мікрорайоні також є — у центральному водогоні. В нього врізалися забудовники. Робота зупинилася на рівні подачі води в будинки. Сьогодні-завтра можна буде її подати..."

Інакше бачить ситуацію гендиректор КП "Івано-Франківськводоекотехпром" Микола Саєвич. За його словами, подача води залежить від двох чинників. Перший — введення в роботу насосної станції (відповідальна фірма — МЖК "Експрес 24"). "Була проблема з електрифікацією, — пояснив директор фірми Петро Гречанюк, — тепер до насосної немає зауважень. Але дуже затяжна схема передачі її на баланс енергетикам". Отже, документи водокачки знаходяться в РЕМі на погодженні. "На початку наступного тижня, — б'є себе в груди пан Гречанюк, — насосна запрацює".

Але вода в кранах не з'явиться, оскільки — і це другий чинник — не укладено угод між споживачами і постачальником. Воду на поверхи подадуть тільки в тому випадку, якщо мешканці підпишуть договір з водоканалом. Але не поквартирно, а одразу цілими будинками, попередив пан Саєвич, оскільки кожен має свій лічильник. До речі, організації-орендарі вже уклали такі угоди. Що стосується приватних осіб, то їм рекомендують: створити об'єднання співвласників (ОБСВ), узяти відповідальність за багатоповерхівку, украсти угоду з "Водоекотехпромом" і потім передати споруду на обслуговування приватному ЖЕО. Якщо ОБСВ не буде створене (більшість квартир не заселені), будівлю передаватимуть у власність міської громади. Такий процес (розгляд виконкому, рішення сесії) триватиме до півроку. "Поки буде тягнутися процедура, я подам воду у свої будинки через свій лічильник", — сказав пан Гречанюк. Пощастило, відтак, мешканцям чотирьох будинків, які звів МЖК "Експрес 24". Решта залишаються заручниками ситуації.

Наталія КУШНІРЕНКО

"Галицький кореспондент", 19.06.2008р.
old_editor, 20.06.2008 03:21



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини