Україні не потрібні генії

День захисту дітей у нас добрий привід пропіаритися. Подарунки від спонсорів і державних чиновників рікою ллються у сиротинці та інтернати.

Але є діти, про яких ніхто ніколи не згадує. Це діти – із діагнозом аутизм. Вони замкнуті у собі, але коефіцієнт їхнього інтелекту часто на рівні геніальності. Серед знаменитих аутистів – Ньютон та Ейнштейн. А от в Україні перед аутизмом ніяковіє медицина, а освітяни досі не відкрили для таких дітей жодного садочку чи школи.

Він ніби й дорослий хлопець, але писати тільки вчиться, крейду в руках тримає разом із вчителькою. На дошці Михайло старанно виводить слово “мама”.

До півтора року – Влада розвивалася, як звичайна дитина. А потім, як підмінили. Дівчинка замкнулася, перестала розмовляти та гратися. Батьки микалися по лікарях, а там розводили руками.

Наталя про аутистів нічого не знала, аж поки її син ним не став. Інформацію про те, як дітей з аутизмом виховувати та навчати, шукала в Інтернеті, бо лікарі таку хворобу у медінститутах не вчили. Згодом вона об’єднала під одним дахом родини з дітьми-аутистами та розшукала для них педагогів. Існують на гроші батьків.

Наталя Андреєва, директор благодійної організації “Школа Сходинки”: “Финансирования от государства мы не получаем. На сегодняшний день государственная система не готова к тому, чтобы обучать этих детей. На самом деле эта проблема во всем мире очень серьезная, но за границей есть разработанная программа, по которой их учат.”

Кілька років тому на базі одного з київських інтернатів працювали експериментальні класи для аутистів, але їх закрили. Науковці аутистами так і не зацікавилися, і програму не склали. Міносвіти вирішило, як нема програми, нема і фінансування.

Катерина Каченко, директор спеціалізованого інтернату для дітей із вадами мовлення: “С каждым годом на 40% увеличивается количество диагностируемых детей, это как ком накатывает. Если в США объявили эпидемию аутизма, потому, что у них 273 % прироста за 10 лет. Мы не далеко от этого ушли. “

Кожен з них може бути генієм. Утім виходить, що потрібні ті генії тільки батькам.

Джерело: "Репортер", Новий канал

Довідка: Аути́зм грец. autos — «сам», аутизм — занурення в себе) — природжене психічне захворювання, що характеризується недостатньою здатністю хворого до взаємодії із зовнішнім світом і виникаючими з цього факту порушеннями в соціалізації. Хворий уникає спілкування, всяке порушення повсякденного розпорядку і стереотипів виявляється для нього трагедією. Інтелект аутиста понижений далеко не завжди, часто виявляються так звані «острівці знання» — області, в яких здібності хворого досягають нормального або навіть геніального рівня.

За даними статистики, аутизмом страждають 5—10 дітей на 10000. Захворювання, видно, обумовлено спадковими чинниками. Проте, через гени передається лише схильність до аутизму, а сам розвиток захворювання відбувається за допомогою додаткових шкідливих дій, наприклад, родової травми, при пологóвій асфіксії й инших порушень при вагітності і пологах.
old_editor, 03.06.2008 04:50



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини