Акціонерні збори ВАТ "Прикарпаттяобленерго" завершили свою роботу

Завершили свою роботу чергові загальні збори акціонерів відкритого акціонерного товариства “Прикарпаттяобленерго”. Для участі у зборах було зареєстровано акціонерів та представників акціонерів товариства, які є власниками 61,5% акцій.

Зборами було розглянуто усі 11 питань порядку денного.

Зокрема, заслухано звіт Правління, Наглядової Ради товариства та Ревізійної комісії за 2007 рік. Також було затверджено розподіл прибутку за минулий рік та нормативи розподілу прибутку на 2008 рік. Зокрема, рішенням зборів прийнято, що 30% від суми чистого прибутку підприємства, який у минулому році склав 4,9 млн. грн., буде направлено на виплату дивідендів, тобто – близько 1,5 млн. грн. Обрано Голів та членів Наглядової ради та Ревізійної комісії товариства. Головою Наглядової Ради вкотре обрано Віктора Сагуру. Ревізійну комісію знову очолить Юрій Заграй.

Обрано і Голову Правілння компанії – 98,76% голосів присутніх на зборах підтримало єдину кандидатуру, яку виносили на голосування – Олександра Бубена, який очолює ВАТ “Прикарпаттяобленерго” з 2002 року.

Варто зазначити, що вперше за останні роки, держава, представником якої на зборах був Фонд Державного майна України, оцінила роботу Правління компанії, проголосувавши за звіт Правління про результати фінансово-господарської діяльності товариства, затвердження фінансової звітності та обрання Голови Правління товариства. До цього часу держава утримувалась. Така стовідсоткова підтримка акціонерів говорить про їхню довіру діючій команді менеджерів та розумінні обраного прикарпатськими енергетиками шляху.

«Останнім часом ми міцно стали на ноги, тому розробили та почали реалізацію низки інноваційних проектів, - стверджує Голова Правління Олександр Бубен. - Впевнений, що впровадження започаткованих нами нововведень дозволить і надалі підвищувати вартість акцій та капіталізацію компанії. Наша готовність до діалогу та відкритість дозволили відкоригувати імідж компанії, її сприйняття в очах наших партнерів, представників влади, споживачів тощо. Вірю, що завдяки такій натхненній праці 2008 рік стане ще одним успішним кроком нашого товариства, адже ми – на правильному шляху».

Витяги із звіту Правління про результати фінансово-господарської діяльності ВАТ "Прикарпаттяобленерго" за 2007 рік

Прибутки

Завдяки чіткій виваженій політиці в 2003 році відбувся переломний момент, коли компанія зупинила ріст збитків і уже в 2004 році вийшла на прибутковий рівень діяльності. Прибутки компанії в 2005 році склали 122 тис.грн., в 2006 – 3,3 млн.грн., а вже за підсумками діяльності 2007 року ми отримали прибуток 4,9 млн. грн.

Розрахунки з ДП

У 2007 році, як і впродовж чотирьох останніх років, ВАТ "Прикарпаттяобленерго" у повному обсязі провело розрахунки за куповану електричну енергію з Оптовим постачальником.

Вперше протягом цілого року до компанії застосовувався 100-відсотковий алгоритм відрахування коштів на наш поточний рахунок. Завдяки цьому вдалося досягти суттєвої економії коштів та направити додаткові фінансові ресурси на вирішення пріоритетних завдань.

Крім того, в 2007 році ДП «Енергоринок» виконало своє зобов’язання щодо повернення нашій компанії заборгованості у розмірі 15 млн. грн., яка тривалий час не визнавалася керівництвом Оптового постачальника.

ТВЕ

Протягом 2007 року вдалось зберегти досягнутий у попередні роки рівень технологічних витрат електроенергії. Рівень звітних ТВЕ у звітному році склав 12,66%, при нормативному значені ТВЕ 14,4%, тобто фактичні ТВЕ за 2007 рік на 1,74% нижчі від нормативних. Питання понаднормативних витрат електроенергії на сьогодні ще залишається актуальним у деяких філіях, зокрема у Долинському, Калуському, Коломийському, Косівському, Рожнятівському, Яремчанському РЕМ та Коломийському МРЕМ. У 2008 році ми докладемо всіх зусиль для зниження ТВЕ в цих районах, оскільки це дасть можливість збільшити доходи компанії.

Інновації збуту

Компанія успішно завершила роботу по впровадженню системи оплати побутовими споживачами по виставлених рахунках. Така система дала можливість покращити стосунки зі споживачами, уникнути поступлення нерозпізнаних платежів, налагодити платіжну дисципліну споживачів, а також дала можливість перейти до наступного етапу вдосконалення даного напрямку роботи. Так у вересні 2007 розпочато новий перспективний проект по переходу на виставлення планових платежів в побутовому секторі. Дана система впроваджена у філії ВАТ «Прикарпаттяобленерго» Богородчанський РЕМ і дала ряд позитивних результатів, а саме, дозволила значно зменшити дебіторську заборгованість побутових споживачів електричної енергії перед нашою організацією. До кінця 2008 року така система оплати буде запроваджена ще в тринадцяти філіях, а до травня 2009 року в решті філій.

Крім того, продовжується робота по налагодженню системи оплати виставлених рахунків за допомогою кредитних карток через мережу ПриватБанк та Аваль. Так у 2007 році уже понад 400 абонентів користувалися даною послугою, а завданням на 2008 рік є залучення до цієї послуги ще більшої кількості споживачів.

Протягом 2007 року продовжувалася робота над впровадженням системи розрахунків за електричну енергію з юридичними споживачами за допомогою електронної пошти та Інтернету із застосуванням електронно-цифрового підпису. Система на даний час пройшла тестування і з травня 2008 року буде впроваджуватися на базі енергоємних споживачів області.

Технічний стан

Протягом 2007 року було освоєно коштів, передбачених Інвестпрограмою, в сумі 33,5 млн. грн., у тому числі на технічне переозброєння мереж 0,4-110 кВ було спрямовано 24 млн. 236,24 тис. грн., що складає 72,3 % від загальної суми інвестиційної програми.

Завдяки таким інвестиціям у 2007 році проведено реконструкцію електромереж: ПЛ-0,4 кВ довжиною 142,455 км в с. Ворона Коломийського р-ну, с. Хриплин м.Івано-Франківськ, с. Ільці Верховинського р-ну, с. Битків Надвірнянського р-ну, с.Уторопи Косівського р-ну І черга, а також реконструкцію ПЛ-10 кВ загальною довжиною 11,63 км., введено в експлуатацію 43 розвантажувальні трансформаторні підстанції. Закінчено будівництво двоколової ПЛ-10 кВ від ПС Ворохта 110/35/10 кВ пр. Магурки довжиною 7,3 км, що дало можливість покращити електропостачання сіл Татарів, Паляниця і Яблуниця. У 2007 році розпочато реконструкцію ПЛ-10 кВ Яблуниця пр.Бобилинець Верховинського р-ну та ПЛ-0,4 кВ в с. Новиця Калуського р-ну, завершення яких заплановано на 2008 рік.

В 2007 році компанією була розроблена і погоджена з Івано-Франківською обласною державною адміністрацією «Програма розвитку електричних мереж напругою 35-110 кВ та визначення обсягів реконструкції електричних мереж напругою 0,4-10 кВ ВАТ «Прикарпаттяобленерго» на 2007-2011 роки». Дана програма увійшла до складу загальнодержавної програми, яка схвалена Кабінетом Міністрів України.

На основі цих даних визначено об’єкти електромереж товариства, на яких першочергово протягом 5-ти років необхідно виконати роботи по реконструкції, технічному переоснащенню чи заміні, складено мережні графіки будівництва в розрізі філій та визначено потребу в коштах з розбивкою по об’єктах та роках будівництва.

Слід зазначити, що технічне переозброєння електромереж фінансується за рахунок інвестиційної складової, яка передбачена в тарифах на передачу та постачання електроенергії. Завдяки приверненню уваги високо посадовців до проблеми аварійності мереж у 2008 році розмір інвестиційної програми ВАТ «Прикарпаттяобленерго» вдалося збільшити майже удвічі. На противагу 33,5 млн. грн. у 2007 році Інвестпрограма 2008 року складає 59,4 млн.грн., в т.ч. на технічне переозброєння, модернізацію та будівництво мереж 39,6 млн.грн., що становить 67 % усіх капіталовкладень.

Не зважаючи на такі зміни, необхідні організаційні заходи щодо модернізації електромереж наша компанія може реалізовувати тільки частково. Затверджена інвестиційна програма лише на 40% покриває щорічну потребу в коштах. У зв’язку з цим Правління Компанії постійно працює над питанням залучення додаткових джерел фінансування розбудови мереж Прикарпаття. Однак на даний час зарегульованість діяльності в енергетичній галузі та політика зі сторони держави щодо стримування росту цін на електроенергію, не дає можливості збільшити дане фінансування.

На жаль, на рівні Мінпаливенерго, НКРЕ та профільних комітетів Верховної Ради відсутні бачення механізму залучення довготермінових інвестицій для модернізації та розбудови енергопередавальних мереж, на відміну від генеруючих компаній.

ISO

Наступним кроком компанії для підвищення рейтингу на внутрішньому та зовнішньому ринках є впровадження Системи Менеджменту Якості (СМЯ) відповідно до вимог міжнародних стандартів ISO серії 9000. Протягом 2007 року на підприємстві проводилася розробка і впровадження системи менеджменту якості відповідно до вимог міжнародного стандарту ISO 9001. Керівництвом і персоналом підприємства була виконана величезна робота по впровадженню ефективної системи менеджменту якості: розроблена необхідна документація, проведено впровадження на місцях вимог до всіх документів, проведено навчання персоналу.

У 2008 році планується провести передсертифікаційний аудит та сертифікацію системи СМЯ відповідно вимогам ISO 9001-2001. Підтвердженням ефективності такої системи буде отримання відповідного міжнародного сертифікату.

Інформаційні технології

Одним із пріоритетних завдань Стратегічного плану Компанії є покращення роботи інформаційної системи. У 2007 році проведено діагностику та зовнішній аудит стану розвитку інформаційних технологій. Матеріали аудиту надають можливість розробити основні напрямки стратегії розвитку ІТ на тривалий період. Як наслідок, першим кроком до вдосконалення роботи ІТ-підрозділів підприємства є створення в лютому 2008 року дирекції з інформаційних технологій.

У звітному періоді розпочала повноцінну роботу нова якісна мережа зв’язку (VPN), створена спільно з ВАТ «Укртелеком». Вона забезпечує надійну та безперебійну передачу інформації між філіями та підрозділами товариства.

В планах Правління на наступний рік є подальша заміна парку комп’ютерної техніки, яка морально застаріла і не може виконувати завдання, передбачені сучасними програмами, які використовує підприємство ( SAP R/3, M&I Energy Suite, АСТОР та інші).

Кадрова політика

Наше підприємство «омолоджується». Протягом 2007 року було прийнято 251 молодого працівника до 30 років, що складає 57,5 % від загальної кількості новоприйнятих. Для вирішення питання пошуку, дирекція з персоналу налагодила тісний взаємозв»язок з навчальними закладами. Проходячи у ВАТ «Прикарпаттяобленерго» практику ще студентами, молоді люди встигають зарекомендувати себе з позитивної сторони та отримати перспективну, цікаву та престижну роботу.

Майже 30 відсотків працівників товариства мають вищу освіту, 31% - середню-спеціальну, що свідчить про високий професійний рівень.

Працівники компанії весь час перебувають у процесі навчання, підвищення рівня знань та кваліфікації.

У звітному році на підприємстві було переглянуто і затверджено Колективний договір на 2007-2009 роки. Керівництво приділяє особливу увагу даному документу, оскільки він регулює виробничі, трудові та соціально-економічні відносини працівників і власників. Соціальний пакет в структурі фонду оплати праці становить 40%.

На виконання закону України «Про основу соціальної захищеності інвалідів в Україні» на нашому підприємстві створені місця для їх працевлаштування. Наприкінці 2007 року загальна чисельність працюючих інвалідів склала 92 праців

Наші найближчі плани в кадровій політиці компанії.

Перше. Не тільки зберегти аналогічні темпи зростання зарплати, але і суттєво їх збільшити, оскільки стрімкий ріст інфляції, тотальне подорожчання різних послуг, предметів ужитку та продуктів харчування відчутно знецінило доходи наших працівників.

Друге. Подальше формування професійно сильного, лояльного та ефективно працюючого колективу - згуртованої команди енергійних та амбітних кваліфікованих працівників. Сприятиме досягненню цієї мети справедлива система мотивації персоналу, яке почне функціонувати вже з 2008 року і буде спрямована на застосуванні системи стимулів для кожної категорії працюючих.

Третє. Розпочати комплексну систему оцінки персоналу, яка дасть можливість визначати компетентність фахівців, оцінити відповідність працівників займаним посадам, планувати кар’єру спеціалістів і просувати по службі.

Четверте. В благополучній компанії, як і у щасливій родині, повинен бути присутній дух єдності, який робить людей членами одної згуртованої команди. Іншими словами - це корпоративний дух і корпоративна культура. Ми плануємо видати документ, який назвемо «Кодексом корпоративної культури», який повинен стати основою формування єдності команди, основними цілями якого стануть:

- укріплення цілісності нашої компанії;

- формування принципів, норм, правил поведінки і взаємовідносин в колективі;

- формування командного духу.

Охорона праці

Показник виробничого травматизму в 2007 році знизився до11 випадків, проти 13 у 2006 році, проте на жаль у 2007 р. на підприємстві сталося 2 смертельних нещасних випадки від ураження електричним струмом, внаслідок порушення персоналом вимог правил техніки безпеки. Тому одним із наших завдань є зміна ставлення до безпеки праці не лише керівників підприємства, а й робітників, адже саме працівник на робочому місці найчастіше ризикує отримати травму за небажання виконувати вимоги з охорони праці.

Для запобігання виникненню виробничого травматизму, професійних захворювань, покращення умов праці адміністрацією підприємства в 2007 році було виділено 1,8 млн. грн.

Зовнішні соціальні інвестиції

Для ВАТ «Прикарпаттяобленерго» соціальна відповідальність не обмежується лише повною і вчасною сплатою податків та професійним внеском у розвиток енергетичної галузі. При визначенні напрямків соціальної підтримки ми керуємося такими критеріями: ефективність соціальних інвестицій, їх спрямованість на збереження народних традицій, примноження духовних цінностей народу, сприяння здоровому способу життя та розвитку спорту, підтримка дітей-сиріт та спеціалізованих навчально-виховних закладів.

Виходячи з цього, наша компанія у 2007 році вже втретє стала головним партнером в організації Фестивалю народного прикладного мистецтва «Карпатський вернісаж», вдруге – Міжнародного фестивалю ковальського мистецтва «Свято ковалів» та фестивалю національної класики на сцені театрів ляльок «Обереги». Продовжилась і традиція проведення спеціальної акції до Дня захисту дітей «Літо зустрічай, про безпеку пам’ятай!».

Крім того, працівники компанії підготували свій подарунок громаді до Великодня. На центральному майдані Івано-Франківська у Провідну неділю пройшов І Фестиваль аматорського мистецтва ВАТ «Прикарпаттяобленерго» «Світло писанки». Його учасниками стали більше 70 енергетиків та членів їхніх сімей. Символічну ковану писанку, виготовлену на фестивальному майдані, підприємство подарувало Коломийському музею «Писанка». Також вперше у звітному році обленерго з нагоди Дня міста розшукало і відзначило найстарших мешканців обласного центру. Ними виявились 101-річна черниця Ірина (Текля Шийка) та 100-річна пенсіонерка Анастасія Дудій.

Поряд з цим продовжуються розпочаті, традиційні проекти. Уже п’ятий рік енергетики підтримують Народний футбольний клуб «Ураган», команда якого виступає у Вищій лізі чемпіонату України з міні-футболу.

Результативними були також зусилля компанії, спрямовані на підтримку 18-річної спортсменки з Косова Богдани Мацьоцької, яка є членом національної збірної з гірськолижного спорту. Адже саме у 2007 році дівчина здобула свої перші серйозні нагороди на міжнародних змаганнях серед дорослих спортсменів.

Говорячи про взаємодію із громадою, варто згадати і про наші зусилля, спрямовані на розбудову відкритих і чесних взаємин із громадськістю. Саме для цього у лютому 2007 року було розпочато видання інформаційного бюлетеня «Справи енергетичні», оновлено корпоративний сайт компанії.

Внутрішнє життя компанії

Характерною рисою ВАТ «Прикарпаттяобленерго» є активне та змістовне внутрішнє життя колективу. Його метою є згуртування географічно роз’єднаного колективу, підтримка єдиного корпоративного духу, мотивація персоналу до відданої праці. У 2007 році вже звичні заходи були доповнені новими подіями. Продовжилась традиція проведення фестивалю гумору «Енергетична пані», турніру з міні-футболу, присвяченого Дню енергетика, конкурсу професійної майстерності «Кращий за професією», свята для дітей працівників до Дня святого Миколая та конкурс дитячих малюнків. Вперше на підприємстві було реалізовано проект «ТОП-17: Кращий директор філій ВАТ», переможцем якого став найдосвідченіший з наших директорів – керівник Снятинського РЕМ Іван Бордун. Вперше нам вдалося зібрати разом співочі родини енергетиків під час згаданого уже фестивалю «Світло писанки». Важливу роль для працівників компанії відіграє корпоративна газета ВАТ «Наші справи».

Про владу

ВАТ "Прикарпаттяобленерго" постійно розвиває ефективну співпрацю та веде активний діалог із владою, що проявляється в участі компанії у вирішенні соціально-економічних питань місцевого значення.

Одним із форматів такої співпраці є участь працівників компанії у роботі органів місцевого самоврядування Івано-Франківської області. Зокрема Голова Правління та заступник Голови Правління є депутатами обласної ради, 13 осіб є депутатами районного рівня. Загалом у ВАТ "Прикарпаттяобленерго" працює 56 депутатів місцевих рад. В цілому, в 2007 році завдяки зустрічам із керівництвом кожного району і міста обласного значення, а також із представниками окремих територіальних громад, компанії вдалось поглибити відносини із органами місцевої влади, які можна охарактеризувати як партнерські і спрямовані на забезпечення затишних умов життя мешканців краю.

Про дивіденди

При визначенні дивідендної політики надалі товариству необхідно враховувати політику держави з цього приводу. На даний час Мінпаливенерго і НКРЕ наполягає на вкладенні прибутків компанії в оновлення, модернізацію та реконструкцію електричних мереж з метою підвищення якості, надійності та стабільності надання послуг з передачі електроенергії. Тому, при затвердженні тарифів на передачу і постачання та інвестиційної програми нашої компанії на 2008 рік, НКРЕ спрямувало левову частку планових прибутків на модернізацію і оновлення мереж, визначивши це як джерело фінансування. На нашу думку, тенденції в рішеннях державних органів по розподілу прибутку збережуться на найближчих десять років, тобто до повної перебудови та реконструкції мереж, і НКРЕ як представник держави, буде впроваджувати політику максимального направлення прибутку на формування фонду розвитку виробництва.

У зв’язку з цим, всі дії керівництва компанії та її акціонерів повинні бути направлені на збільшення капіталізації нашого товариства і росту ринкової вартості акцій такими темпами, котрі ми спостерігаємо за останні роки.

Нагадую, що за даними з офіційних джерел, вартість проданих акцій за попередні три роки зросла від 2-х гривень до 5-ти, а за 2007- до 12-ти гривень. Якщо враховувати, що номінальна вартість акцій складає 25 копійок, то в 2004 році їх ринкова вартість зросла в 8 раз відносно номінальної, а в кінці 2007 року - в 48 разів.
old_editor, 30.05.2008 16:31



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини