Наслідки “тіньової заробітної плати”

Підвищення рівня економічного розвитку Городенківського району та соціального захисту громадян селища гальмується тіньовою економікою та нелегальною зайнятістю, стверджують економісти. Перш за все це стосується використання працедавцями найманої праці без оформлення належним чином трудових відносин з порушенням законодавства по оплаті праці та виплат заробітної плати у "конвертах" .Наймані працівники та працедавці, прагнучи отримати як найшвидше доходи, не замислюються про можливі наслідки та масштаби "тіньових доходів". А це, насамперед, те, що сума доходів отриманих у такий спосіб, а також відпрацьований період не будуть враховуватись при визначенні розміру пенсії людині, крім того, податки не надійдуть до місцевого бюджету району, а це значить, що не в повній мірі будуть профінансовані заклади охорони здоров'я, освіти, культури, на низькому рівні залишиться заробітна плата працюючих в бюджетних галузях, лікарів, учителів, працівників культури, а також соціальні виплати малозабезпеченим сім'ям, сім'ям з дітьми та пенсійні виплати людям похилого віку.

Податківці району не залишаються осторонь цієї проблеми. Проведеними в січні-квітні 2008 року перевірками виявлено 4 випадки виплати заробітної плати у розмірі, меншому за встановлений законодавством рівень, 5 випадків - працевлаштування без укладання трудових договорів та сплати податків. За наслідками перевірок з 48 найманими працівниками уже укладено трудові угоди.,

Тож державна податкова інспекція в Городенківському районі звертається до кожного громадянина, який вступає у трудові відносини з роботодавцями - слід трудові відносини оформляти за порядком, встановленим законодавством, щоб потім не виникали питання, як змусити працедавця відшкодувати Вам витрати понесені на лікування або виплатити кошти за певну виконану роботу. Будьте обачними і не ставте себе поза межі закону, погоджуючись на отримання заробітної плати у конвертах. Пора навчитися захищати свої інтереси і не бути байдужим до свого майбутнього.

Джерело: ДПА в Івано-Франківській області
old_editor, 22.05.2008 19:43



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини