КАБАЛА

КАБАЛІСТИЧНИЙ ПЛАН СТАНИСЛАВОВА

Визнання в рейтингу журналу «Фокус» Івано-Франківська як міста в Україні, що є найбільш комфортним для життя, не в останню чергу сталося і через особливий Дух, який найгостріше відчувають гості міста. Ми ж до нього звикли…



Сьогодні поговоримо про більш давні засадничі причини формування специфічного і неповторного Духу Міста Станиславова.

Одна з легенд про батька-засновника міста Станиславова твердить, що галицький староста Андрій Ревера Потоцький захоплювався Кабалою, вивчав її у знаного кабаліста Ребе Еліяху, який прийшов з Туреччини і поселився у печері поблизу Станиславова…

До речі, в час заснування Станиславова існувала більша, аніж зараз, взаємна толерація різних культур, народів, релігій. На початку ХVІІІ століття в місті мирно уживалися вірменська (близько 10 % населення), єврейська (45 %) та польсько-українська (45 %) громади…





План Станиславівської фортеці, яка була закладена засновником міста Андрієм Потоцьким.

Якщо поглянути на план Станиславівської фортеці, яка, безперечно, проектувалася та закладалася за найактивнішої участі «кабаліста» Андрія Потоцького, то навіть не надто уважні помітять, що фортеця має дуже незвичний, такий, що очевидно погіршує її оборонну міць, вигляд — надмірно видовжений восьмикутник, що, разом із східним та західним бастіонами та «серцем» міста — Ратушею, фантастично схожий на кабалістичне Дерево Сефірот (його або дуже подібні до нього зображення є практично у всіх цивілізаціях: трипільців, давніх єгиптян, античних греків).

Про містичне іудаїстське вчення «Кабалу» читайте трохи нижче.





На лівому малюнку – зображення кабалістичного Дерева десяти Сефірот (або ж Дерева Життя). На правому – план Станиславівської фортеці, яка була закладена засновником міста Андрієм Потоцьким.

Дерево Сефірот, або Дерево Життя — це схема, що демонструє Акт Творіння — нисхідний шлях, через який зверху, від Творця, до нашого матеріального світу доходить Його Світло, Його вплив. Також Дерево Сефірот в зворотному висхідному напрямку — це схема Духовного Шляху вдосконалення, який повинна пройти людина від нашого матеріального світу в прагненні до Творця.

Часто систему Сефірот зображали у вигляді космічного дерева, поверненого коріннями вверх (як на плані Станиславівської фортеці, де верх — це Схід, звідки символічно випромінюється Світло від Творця.



ЩО ТАКЕ КАБАЛА?

Для тих, хто не знає, саме слово «кабала» несе в собі певний жахливий зміст. В усі часи все езотеричне (тобто, «те, що не для всіх») помилково наповнювалося тим «жахливим змістом», змовою, злом…

Але вислів «потрапити в кабалу» не має нічого спільного з тим, про що мова піде нижче.

Отже, Кабала, як твердять її послідовники, — це таємне вчення. І саме її закритість, таємність породила різного роду легенди, міфи, чутки та фальсифікації. Нещодавно на одному з телеканалів в фільмі про таємні організації цілком серйозно мовилося про те, як кабалісти дистанційно, в стилі «чорних магів», вбивали опозиційних політиків.

Кабалістами були «єретик» Джордано Бруно, Джон Ді — англійський адепт Християнської Кабали, розенкрейцер і астролог, Піко де Міранделла — предвісник епохи Просвітлення. Містерії Кабали знайшли своє відображення в психології та психоаналізі, архітектурі храмів, астрології. Вони вплинули на езотеричні вчення Середньовіччя — тамплієрів, розенкрейцерів, Орден Золотої Зорі та інші.

Як твердять сучасні кабалісти, зокрема авторитетний Міхаель Лайтман, — Кабала не є релігією чи сектою. З релігією вона зв’язана так само, як і інші науки (хімія, фізика, математика). Так-так, Кабала — це наука, твердять її знавці.

Предметом її пізнання є основи світопобудови, вивчення законів та мети Творіння.

Кабала — наука метафізична. Тобто вона вивчає те, що недосяжне ні нашим п’яти органам відчуттів, ані вимірювальним приладам; те, що знаходиться за межами матеріального — як кажуть, у вищому світі. І хоча предметом вивчення Кабали є вищі, духовні світи, свої висновки, пояснення вчений кабаліст виражає нашою «матеріальною» мовою. Все, про що мовиться в нашій звичній мові, є «в часі, в русі, в певному місці». Все духовне (те, що якраз і вивчає Кабала) є «поза часом і місцем» і є непорушним. Але духовне можна навчитися бачити (щоправда, не очним зором). Тому часто напочатку дуже складно в нібито знайомі слова-терміни матеріального світу вкласти той надматеріальний зміст, який мають на увазі кабалісти.

Ще в давні часи найпотужніші вчителі Кабали передбачали, що їх вчення зможе вийти з підпілля в 1995 році (так і сталося!) і почне розповсюджуватися по світу. Чому саме в цей час? На їх переконання розвиток людства раніше був переобтяжений примітивними матеріалістичними уявленнями щодо «духів, відьом, ангелів, русалок, мантикор, кентаврів», там, де мова йде зовсім ПРО ІНШЕ. Більш реальне (бо вічне), аніж ілюзорна «матеріальна реальність». Але виражене алегорично і метафорично.

Кабала наука універсальна. Вона, зокрема, вчить, що розвиток людської цивілізації — це розвиток і реалізація різних рівнів людських бажань:

- Первинні — секс, їжа, тепло,

- Другий рівень — накопичення, багатство,

- Третій рівень — стремління до влади і слави,

- Четвертий — жага знань,

- П’ятий етап розвитку бажань — стремління до духовного, до Творця.

Перший рівень бажань — тваринні. З другого по четвертий — людські. Останній, п’ятий рівень бажань, людина отримує Зверху, це бажання Кабала називає ще бажанням духовного світла або людською душею. Бажання Світла проявляється в людині, як правило, коли вона, наситившись чотирма нижчими рівнями бажань, починає усвідомлювати, що життя — пусте, Сенс — відсутній. Але це можна сказати лише про сенс на рівні матеріального горизонтального плану. П’ятий рівень бажань — це вже рух по Вертикалі, до Творця.

Шлях до Творця згідно із Кабалою полягає в послідовному «виправленні», в заміні кожного з 620 егоїстичних властивостей людини (згідно з кабалістичною класифікацією) на альтруїстичні. В Кабалі це описується як підйом по 620 сходинках. Кабала описує ці сходинки, їх властивості і методи виправлення всіх з 620 людських вад. Кабала вчить практикам проходження цих сходинок. Після завершення підйому по духовній драбині людина повністю ідентифікує себе з душею, і необхідність повернення в матеріальний тілесний світ щезає (чи не подібна ця теза до мети індуїстського та буддистського Шляхів?).

Кабала бере до уваги тільки точні, перевірені досвідом, дані. Все, що вона описує, — від досвіду людей, які пройшли шлях, пізнали і описали його. Цей шлях може пройти кожен.

Одною із схем розгортання Акту Творення є вже згадуване Дерево Життя, або Дерево Сефірот. Воно символізує шлях проходження Світла (впливу Творця) від Себе (Недосяжного і Непізнаного) через Сефіри (назвемо їх властивостями) до нашого матеріального світу (Малкут). Зворотний шлях — від Малкут до Кетер — це шлях пізнання, шлях до Творця. Шлях вдосконалення. Язичники-політеїсти кожну із Сефірот вважали окремим божеством. Кабалісти та Посвячені завжди знали, що Сефіроти — лише різні властивості (та інструменти) Єдиного Творця.

Цікаво, що Кабала ще тисячі років тому описувала акт творення матеріального Всесвіту як вибух, а сам Всесвіт — кінечним в часі і просторі (зауважимо, що до початку ХХ століття, коли була розроблена теорія Вселенського Вибуху, вчені помилково вважали матеріальний Всесвіт безконечним і вічним).

Видатний кабаліст Арі ще в 16 столітті написав те, що приводить до збентеження сучасних науковців:

ДЕРЕВО ЖИТТЯ

Знай, що до початку творіння було лише вище,

Все собою заповнююче світло,

І не було жодного незаповненого простору –

Лише безкінечне Світло все собою заливало.

І коли вирішив Він сотворити світи і творіння, що їх населяють,

Цим розкривши досконалість Свою,

Що явилося причиною творення світів,

Скоротив Він себе в точці центральній Своїй –

І стиснулося світло, і відійшло,

Залишивши вільний, нічим не заповнений простір.

І рівномірним було стискання світла навколо центральної точки,

Так що місце пусте форми кулі набуло….

І от після стискання

В центрі заповненого світлом простору

З’явилася кругла пустота, лиш тоді

З’явилося місце, де можуть творіння існувати.

І протягнувся від безконечного світла промінь прямий,

Зверху вниз спустився всередину простору пустого.

Протягнулося, спускаючись по променю, світло безконечне вниз,

І в просторі тому пустому сотворив всі абсолютно світи.

Раніше за ці світи був Безконечний,

В досконалості настільки чудовій своїй,

Що немає сил у творінь осягнути досконалість Його –

Адже не може створений розум осягнути Його.

Адже немає Йому місця, границі і часу.

І променем спустилося світло

До світів, що знаходяться в чорному просторі пустому.

І коло кожне від кожного світу і близькі до світла — важливі,

Поки не знаходимо світ матеріальний наш в точці центральній,

Всередині всіх кіл в центрі пустоти.

І так віддалений від Безконечного — далі за всі світи,

І тому матеріально так кінцево низький –

Адже всередині всіх кіл знаходиться він –

В самому центрі пустоти.


Кола в цьому тексті — це ті самі Сефіроти, або ж властивості, або ж «фільтри», які чим «далі» (не в значенні відстаней!) від Творця, тим більше перешкоджають проходженню Світла від Нього. Коли людина починає виправлятися, вона набуває властивості бачити більше Світла від Творця.

ЦЕ ЦІКАВО

«Ісус сказав: «Всякий, хто п’є ЦЮ ВОДУ, знов буде спраглим. А хто питиме воду, яку дам Я йому, той не буде спраглим повік; але вода, яку дам йому Я, стане джерелом води, що тече в життя вічне» (Євангеліє від Іоана, 4.13 14).

«Ісус сказав: «Ви кланяєтеся тому, чого не знаєте, а ми кланяємося тому, що ЗНАЄМО…» (Євангеліє від Іоана, 4.22).


Звичайно, зараз багато наших сучасників під словом «вода» буквально і розуміють матеріальну воду Н2О. Але хто здатний розуміти алегорії, розуміє, що під водою Ісус розуміє Духовне Знання. В наведеній цитаті з найбільш гностичного серед канонічних Євангелія від Іоана «ЦЯ ВОДА» — це сліпа віра в невідоме. «Вода», яку дає людям Ісус, — це не стільки віра, як ЗНАННЯ (Гнозис), яке можна отримати «напряму» (з-за меж матеріального Всесвіту), дотримуючись двох необхідних умов: Духовного життя (згідно із Заповідей) і Духовних практик (медитації, альтруїстичної молитви). Той, хто свою молитву до Бога починає егоїстичними словами: «Боже, ДАЙ мені (родині, колективу, нації…) здоров’я (щастя, успіху, добробуту…)», хто не живе по Заповідях, хто цілий тиждень грішить, а щонеділі «чемно» йде до церкви, щоб як «самоскид» згрузити всі свої гріхи за минулий тиждень на Бога, не здатен «насититися». Ісус вчить якраз Духовному життю і Духовним практикам, через які можна просвітлитися, Пізнати і «насититися» — отримати Життя Вічне.

Якщо ж почитати апокрифи, які віками приховувалися і нищилися ортодоксами, а зараз стали заново відкритими і доступними загалу, такі як «Премудрість Ісуса Христа», «Євангеліє від Фоми», «Євангеліє від Іуди», «Пістіс Софія» і багато інших, то Вчитель, безперечно, постає там в іпостасі гностика. Такими є і кабалісти. Вони пропагують того самого — отримання Гнозису через Духовне життя і Духовні практики, втрачені сучасними екзотеричними релігіями.
Administrator, 13.04.2008 21:31



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини