Про атмосферу терпимості в сфері міжнаціональних відносин

Заява ради Російської общини Івано-Франківської області



9 грудня 1997 року Верховна Рада України прийняла Закон України «Про ратифікацію Рамкової конвенції Ради Європи про захист національних меншин». Стаття 6 Рамкової конвенції проголошує:

«1. Сторони заохочують атмосферу терпимості та міжкультурного діалогу і вживають ефективних заходів для поглиблення взаємної поваги, взаєморозуміння та співробітництва між усіма особами, що проживають в межах їхньої території, незалежно від їхньої етнічної, культурної, мовної або релігійної самобутності, зокрема в галузях освіти, культури та засобів масової інформації.

2. Сторони зобов’язуються вживати належних заходів для захисту осіб, які можуть стати об’єктами погроз або актів дискримінації, ворожого ставлення чи насильства на підставі їхньої етнічної, культурної, мовної або релігійної самобутності».

Рада Російської общини Івано-Франківської області звертає увагу на офіційну інформацію, яка вміщена в газеті Івано-Франківської обласної ради «Галичина» від 6-12.03.2008 року, і яка, на нашу думку, сприяє створенню в суспільстві атмосфери нетерпимості та ворожого ставлення по відношенню до російської національної меншини.

Зокрема, в рубриці «Надзвичайна ситуація» вміщено статтю «Понад 100 квартир залишилися без газу…», де стверджується, що «кляті москалі» постійно шантажують українців газовим питанням.

Поруч в рубриці «Кримінал» вміщено повідомлення Центру громадських зв’язків Управління внутрішніх справ в Івано-Франківській області «Обікравши церкву, відчув себе не останньою людиною». В цій статті особливо підкреслено, що церкву обікрав «російськомовний бомж».

Ми вважаємо, що неприпустимо в офіційних матеріалах, які друкуються в газеті обласної ради, вживати вираз «кляті москалі» та вказувати мовну належність до російської національної меншини кримінального злочинця. Зрозуміло, що таким чином навколо громадян України, які є етнічними росіянами, створюється вкрай негативна моральна атмосфера.

Рада Російської общини Івано-Франківської області висловлює рішучий протест з приводу вказаних русофобських публікацій і вимагає від органів державної влади України вжити належних заходів щодо неухильного дотримання міжнародних зобов’язань України по відношенню до російської національної меншини Івано-Франківської області.

Відповідь адресувати: 76018, Івано-Франківськ, Поштамт, а/с 106.



За дорученням ради Російської общини Івано-Франківської області:

староста Російської общини

Івано-Франківської області Волков Олександр Миколайович

07 березня 2008 року
old_editor, 13.04.2008 20:43



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини