У Богородчанах згадували подвиги курінного командира УПА Василя Андрусяка

Як інформує репортер MALAKAVA, урочистості пройшли на символічній могилі. Символічна могила стала місцем спочинку полковника, оскільки місце його поховання досі не відоме.

1946 року в Богородчанському районі загинув славної пам´яті друг Василь Андрусяк- "Грегіт"-"Різун"
В цей день славному командирові віддають честь націоналісти Прикарпаття і всієї Галичини, де бували у рейдах відділи Різуна, яких так і називали в народі- "різунівці".

Учасники зібрання пригадали уривок із життя полковника Грегіт-Різун. Зокрема, йшлося про Різдво Христове 1945 року, де в бою з чекістами курінний Грегіт-Різун був важко поранений. Його оперував талановитий хірург Пастер. Після успішної операції командира перевезли до остаточного одужання у повстанську столицю — с.Грабівку. Через дванадцять днів після поранення Василь Андрусяк уже керував боєм біля с.Глибоке, що у Богородчанському районі.

Нагадаємо, Василь Андрусяк - "Грегіт"-"Різун" народився 11 січня 1915 року в Снятині в родині Василя та Євдокії Андрусяків. Був четвертою дитиною в сім’ї. Загинув 24 лютого 1946 року між селами Грабівка та Глибоке Богородчанського р-ну разом з політвиховником 22 ТВ поручником «Бояном» у сутичці з рейдовою групою 215-го стрілецького полку внутрішніх військ НКВД під командуванням старшого лейтенанта Євтухіна. Їхні тіла два тижні возили селами, аж поки люди їх не опізнали. Посмертно нагороджений УГВР найвищою бойовою нагородою — Золотим Хрестом заслуги 1-ої кляси і підвищений до звання полковника.

В даний час командирові 22 ТВ “Чорний ліс” полковнику Василеві Андрусяку – Греготу–Різуну споруджено пам’ятник в рідному Снятині, на місці загибелі в Богородчанському р-ні споруджена символічна могила, оскільки місце захоронення досі невідоме. В Снятині його іменем названо музей визвольних змагань, а також крайові управи ОУН-УПА Снятинщини і Калущини.
old_editor, 01.01.1970 05:00



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини