Виробники тваринницької продукції Івано-Франківщини мають намір відновити молочне скотарство області

Головною темою зборів стало питання значне скорочення молочного стада (на м´ясо пішло понад 12 тисяч корів) та зниження виробництва молока.

Причиною такого стану справ є те, що годувати худобу на м´ясо нині легше, ніж утримувати її для одержання молока, але цю тенденцію доведеться долати, якщо мати на меті оздоровлення молочної галузі, зазначили на зборах виробники й переробники тваринницької продукції.

Як повідомив заступник начальника ГУ агропромислового розвитку ОДА Микола Маркевич, найбільше корів пішло під ніж якраз у тих районах, де найкращі показники сільгоспвиробництва, і де отримано чи не найбільшу частину з тих майже 33 мільйонів гривень, які надійшли на Івано-Франківщину торік з Держбюджету за низкою урядових програм, спрямованих на підтримку й розвиток тваринництва. Причин тому чимало - від диспаритету цін на сільгосппродукцію, міндобрива, пальне тощо і до невміння керівників деяких господарств вести належну маркетингову політику на ринку.

На зборах йшлося насамперед про те, що можна зробити в існуючих умовах, аби оптимізувати поголів´я ВРХ і підвищити продуктивність молочного стада з щорічних 2,5-3 тисяч літрів від однієї корови до хоча б 4,5. Серед необхідних кроків з цього приводу, який видався учасникам зборів найдоцільнішим - пропозиція про річну дотацію в сумі тисячі гривень на одну голову ВРХ та 30 копійок на кожен вироблений літр молока. Лише за такої державної підтримки, зійшлися на думці виробники тваринницької продукції, можна говорити про відновлення молочного скотарства на Прикарпатті.

Нагадаємо, протягом 2006 року на Івано-Франківщині зросло виробництво м´яса та яєць. Однак, суттєво знизилося виробництво молока та відбулося скорочення молочного стада - на м´ясо пішло понад 12 тисяч корів.
_____________________________________________

Будь-яке копіювання, публікація, передрук чи наступне поширення інформації, що містить посилання на «Укрінформ» суворо забороняється!
old_editor, 01.01.1970 05:00



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини