Франція не підтримає приєднання України до ПДЧ

Про це повідомив держсекретар Франції у європейських справах Жан-П’єр Жуйє в інтерв’ю виданню [hh]http://www.glavred.info[h]Главред.[/h]

„Так само, як і інші наші партнери, зокрема Німеччина, ми вважаємо, що це трохи завчасно: треба дати більше часу, аби Україна виконала свою роботу. Поспіх не буде корисним”, - сказав Жуйє.

За його словами, „Франція, як і низка європейських партнерів, була дещо здивована тим поспіхом, в якому формулювалася заявка на отримання Плану дій щодо членства в НАТО”.

На його думку, “ухвалити таке рішення за три місяці до проведення бухарестського саміту є надзвичайно важким завданням. Потрібно також розуміти, що приєднання до цього процесу перетворює Україну на партнера Альянсу у військовому сенсі – бо НАТО, варто пам’ятати, є передусім військовим блоком”.

Зокрема французький високопосадовець заявив, що лист-заявка щодо України ПДЧ видається завчасним з чотирьох причин.

„Ми вважаємо, що, по-перше, мають відбутися технічні дискусії між Україною та генеральним секретаріатом Північноатлантичного альянсу. По-друге, необхідно, аби стало реальністю обговорення між країнами-нинішніми членами НАТО. Як вам відомо, наразі немає консенсусу щодо цього питання. По-третє, має бути консенсус усередині самої України, а, за нашою інформацією, це не є на сьогодні фактом ні у громадській думці, ні серед політичних сил. І, зрештою, можливий вступ України до НАТО не має розглядатись як певний інструмент для вирішення проблем, які існують в України з одним із своїх потужних сусідів”, - сказав Жуйє .

Водночас він підкреслив: ”Україна знаходиться на правильному шляху – матиме добрі відносини з Францією, унікальне партнерство з ЄС, і, зрештою, я хотів би привітати вас зі вступом до СОТ, що теж є значним успіхом”.

Як повідомлялося, 15 січня 2008 року Президент України Віктор Ющенко, Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко та голова Верховної Ради Арсеній Яценюк звернулися із листом до генерального секретаря НАТО Яаапа де Хооп Схеффера про бажання України приєднатися до Плану дій щодо набуття членства в Північноатлантичному альянсі під час квітневого саміту НАТО у Бухаресті (Румунія).

14 лютого профільний комітет сенату США з закордонних справ одноголосно затвердив резолюцію про підтримку швидкого приєднання Грузії і України до Плану дій з членства в НАТО.
old_editor, 01.01.1970 05:00



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини