За народження дітей заплатять не тільки жінкам, а й чоловікам

Такі перспективи реальні у випадку, якщо депутати ВР підтримають законопроект, що готується, про надання чоловікам відпустки у зв´язку з народженням дитини. На сьогоднішній день їм дається лише 14 днів за свій рахунок. Однак чоловіча декретна відпустка не тільки збільшиться вдвічі, але й платити за неї буде не фонд соціального страхування, а сам роботодавець. Саме фінансова сторона даного питання поки і бентежить відповідний комітет.

"За рік народжується 460-480 тис. дітей, а при середньому рівні зарплати 1400 грн. це будуть серйозні видатки для підприємств. Тому законопроект відправлений на доопрацювання", - повідомив Василь Хара, голова Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та праці.

"Сьогодні ми перебуваємо ще не на тій стадії економічного розвитку і вирішення соціальних проблем, коли можна говорити про відпустки для батьків. У цивілізованих країнах немає злиденних і бідних. Зрештою, там якщо тато бажає допомогти дружині, він може і за свій рахунок піти у відпустку", - говорить Хара. Додаючи при цьому, що реалізувати таку ідею в Україні буде непросто.

Дійсно, потенційний український варіант декретної відпустки істотно поступається своєму європейському зразку. Євген Коновалов, віце-президент International Union of Valiant Fathers, розповідає, що у Фінляндії така відпустка ще з 1978 р. становить 152 дні, у Швеції - 13 місяців, у той час як у Франції двотижнева відпустка діє лише з 2002 р. "Однак, як показує практика, з 152 днів фіни користуються лише 18-ма, - прокоментував Коновалов. - Ми не можемо брати приклад зі Швеції, де крім 13 місяців можна одержати додаткову відпустку, щоправда, з урізаною до 75% компенсацією зарплати. Вважаю, що запропонованих в Україні 30 днів багато, можна обмежитися 14-ма".

На жаль, статистичних даних про те, як охоче чоловіки беруть відпустку без оплати при народженні дитини, немає. Якщо підприємства і надають звіти про безоплатні відпустки у відповідні інстанції, то без вибірки - чи брали їх у зв´язку з народженням дитини чи з інших причин, передбачених законодавством. Притому що Коновалов не виключає, що однією із причин відмови від відпустки чоловіками є відсутність грошової компенсації.

Однак чи всі батьки використають наданий час за призначенням - теж питання. Найчастіше народження дитини переростає в низку "відзначань" цієї події - із друзями, родичами, колегами і т.д. Тоді як весь цей час чоловік міг би допомагати дружині, прилучатися до дитини, міркують експерти. До того ж не виключають імовірність використання вивільненого часу на різні підробітки, хоча в такому випадку втрачається весь сенс запропонованої ініціативи.

Представників чоловічої статі таке нововведення не може не порадувати. Все-таки, це не тільки допомога дружині, спілкування з сім´єю і прилучення до свого нового статусу, але й час, коли про фінансове становище батька потурбується роботодавець. Інша справа - чи всі чоловіки скористаються новим правом за призначенням. Ті, хто візьмуть таку відпустку тільки з матеріальних міркувань, навряд чи будуть уночі няньчитися із плачучою дитиною і допомагати дружині.
old_editor, 01.01.1970 05:00



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини