У Остафійчука одразу два "в.о." на одне крісло директора

Конфлікт розгорівся між директором інституту Віктором Басаєм і ректором університету Богданом Остафійчуком. У ситуацію втягнуті студенти — майбутні правники, які вже кілька разів з цього приводу страйкували.

Ще наприкінці серпня у Віктора Басая закінчився термін контракту на зайняття ним посади директора Юридичного інституту. Як стверджує адміністрація університету, нового директора мала обрати вчена рада університету. Саме таку процедуру нібито передбачає статут університету, затверджений Міністерством освіти і науки влітку минулого року. Однак заслужений юрист України, доктор юридичних наук, професор, академік вищої школи України Віктор Басай наполягає на тому, що обрання директора — прерогатива вченої ради інституту. Остання й не забарилася у жовтні переобрати на посаду директора інституту Віктора Басая. Однак адміністрація університету оголосила це рішення незаконним і нелегітимним. А студенти юридичного стали на захист свого директора, оголосивши страйк.

Крапку в конфлікті могло б одразу поставити Міністерство освіти і науки України, до якого обидві сторони кинулися за підтвердженням своєї правоти. Розібратися в ситуації приїжджала комісія міністерства. Та її позиція ще більше ускладнила ситуацію. На початку грудня минулого року ректор університету отримав листа від тодішнього міністра освіти і науки Станіслава Ніколаєнка, який рекомендував обирати директора Юридичного інституту таємним голосуванням вченої ради інституту, мотивуючи це тим, що «Юридичний інститут є структурним підрозділом університету, на який покладено здійснення організаційних, навчально-наукових функцій, базовими структурними підрозділами якого є кафедри — тому порядок обрання директора має бути аналогічним порядку обрання на кафедрі, тобто вченою радою інституту...».

Однак адміністрація університету зброї не склала. У грудні було проведено конференцію трудового колективу університету, делегати якої легітимізували склад ученої ради ВНЗ. А та обрала директором Юридичного інституту професора В. Васильєву. Але студенти не допустили «ректорського директора» до крісла і висловили підтримку Вікторові Басаю.

Попри це пристрасті на певний час вщухли. Однак після короткого затишшя конфлікт спалахнув з новою силою. У лютому Богдан Остафійчук видав наказ, яким скасував результати конкурсу на заміщення вакантної посади директора Юридичного інституту, увільнивши в такий спосіб Віктора Басая від обов’язків його директора. Одночасно він оголосив новий конкурс на заміщення цієї вакансії, а в. о. директора призначив доцента Олега Вівчаренка. Студенти вкотре зреагували на ректорське рішення порожніми аудиторіями та оголошенням страйку. А Віктор Басай, який перебуває на лікарняному, зробив хід у відповідь — своїм наказом призначив в. о. директора Петра Мельника. Отож були два директори, а тепер — два в. о.

На прес-конференції для журналістів Петро Мельник ознайомив присутніх з листом Міносвіти і науки, підписаним заступником міністра В. Шинкаруком. Міністерство, як можна зрозуміти з листа, не вбачає порушень під час виборів Віктора Басая, натомість «вчена рада університету сформована з порушенням чинних вимог...». Другий в. о. Олег Вівчаренко на прес-конференції наголосив, що «ректор як найвища посадова особа університету має право скасовувати накази директорів інститутів, у тому числі й юридичного, які суперечать законові». Ректор же наполягає на повторному конкурсі, де директора, звісно ж, обиратиме вчена рада університету. Ситуація, схоже, зайшла в глухий кут. Вирішити її може хіба що суд.

[hh]http://malakava.com.ua/reportage.php?id_cat=243[h]Фотоновини: "Неофіційні" переговори під час страйку студентів правників[/h]
old_editor, 01.01.1970 05:00



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини