Музей-„брат” обсерваторії на г.Піп Іван святкує 70-річчя

За свою історію його тричі відкривали – у 1938, на початку 90-х і у 2004-му. З 2007 року музей «Гуцульщина» став філією обласного краєзнавчого музею. А будували його паралельно з обсерваторією на г. Піп Іван, і, очевидно, не лише як науково-культурні заклади.

Після відкриття проіснував музей недовго – до вересня 1939-го. Великі скульптури і картини навіть не встигли доїхати з Польщі, залишились у Варшаві і Кракові. За наступні піввіку частина експозиції потрапила до музеїв Станіслава і Коломиї, , будинок розібрали, щось розтягли місцеві люди, решту довершила пожежа.

Відродження музею розпочалось у 90-х роках з ініціативи Всеукраїнського товариства «Гуцульщина», філії «Гуцульщина» НДІ українознавства. Ентузіасти, як от Юрій Кречуняк, збирали документи, світлини, ужиткові речі, роботи народних майстрів. Є колекція ляльок-гуцулят, які об´їздили всю діаспору – від Америки до Австралії, стародруки.

Кілька років тому історико-краєзнавчий музей «Гуцульщина» отримав приміщення – один зі старих корпусів школи. Проводять реконструкції, для експозиції готують чотири зали. Позитивною є і зміна статусу музею, який рік тому став філією обласного краєзнавчого. Зараз в музеї «Гуцульщина» кілька сотень експонатів, хоча 70 років тому їх було близько 30 тисяч. Придбання нових – справа не лише часу.

Знаючи цінність старожитностей чи робіт народних майстрів, люди не поспішають щось віддавати в музей «за так». Щоб їх викуповувати, створюватиметься фонд.
_____________________________________________

Будь-яке копіювання, публікація, передрук чи наступне поширення інформації, що містить посилання на продакшн-студію «Інтелектуальне медіа» суворо забороняється!
old_editor, 01.01.1970 05:00



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини