СЬОГОДНІ 19 РОКІВ ВІД ДНЯ ВИВЕДЕННЯ ВІЙСЬК З АФГАНІСТАНУ

За десять років війни загинуло близько 15-ти тисяч радянських солдатів та офіцерів, із них 3360 – українці.



З Івано-Франківської області в афганській війні брали участь близько 3,5 тисячі чоловік, із них загинуло 73 військовослужбовці, один пропав безвісти, понад 200 покалічені.



[b]ДОВІДКА[/b]

У 1945 – 1973 рр. Афганістан був монархією, однією з найбільш відсталих країн світу.

У 1973 р. внаслідок державного перевороту в Афганістані було встановлено республіку, розпочались економічні реформи.

Народно-демократична партія не підтримувала політику нового уряду, а у 1978 здійснила державний переворот, підтриманий СРСР.
Президент країни М. Дауд був страчений.

Почалось проведення соціалістичних реформ, що не були підтримані певною частиною населення.

Усередині Народно-демократичної партії почалась боротьба за владу, партія розкололась на дві фракції – “Хальк” (“Народ”) і “Парчам” (“Прапор”).

Президентом Афганістану став Н.Таракі (лідер фракції “Хальк”).

Пакистан (і США, що стояли за ним) надавав підтримку біженцям з Афганістану, на території Пакистану формувалися збройні загони моджахедів (“борців за віру”) для збройних вторгнень в Афганістан, встановлення ісламської держави.

У вересні 1979 р. Н.Таракі був скинутий і знищений Х.Аміном – активним діячем фракції “Парчам”. У грудні 1978 р. згідно з рішенням Політбюро ЦК КПРС до Кабулу були введені радянські війська. Х.Амін був вбитий. Керівництво країною перейшло до Б.Кармаля.

До 1986 р. В Афганістані існував прорадянський режим, що спирався на радянські війська, а радянські воїни були змушені вести бойові дії проти сил опозиції, моджахедів

Причиною радянської інтервенції стала загроза поширення впливу США на Афганістан. Після поразки в Ірані, де аятолла Хомейні проголосив релігійну державу, споконвічний супротивник СРСР мав потребу у новій опорі у цьому регіоні. Генсек Леонід Брежнєв хотів зробити з Афганістану державу-буфер для посилення впливу Радянського Союзу. Коли 1986-го уряд Рейгана почав поставляти моджахедам ракети "Стінгер", результат війни був вирішений на користь моджахедів.
old_editor, 01.01.1970 05:00



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини