НБУ розхитає курс

"Ми розглядаємо таку можливість, але все залежить від економічної політики уряду. Поки ми вважаємо, що наша політика адекватна. Подивимося, як спрацюють наші антиінфляційні заходи протягом одного-двох місяців", - заявив заступник голови НБУ Олександр Савченко. На сьогоднішній день регулятор працює у жорстких рамках - купує долар за 5 грн/дол. і продає його за 5,06 грн. Причому торги на міжбанку проходять у більш широкому коридорі.

"Протягом січня і на початку лютого курс американської валюти коливався в межах 5,04-5,075 грн/дол.", - повідомив директор казначейства Діамантбанку Олексій Циганенко.

Фінансисти впевнені, що заяви центробанку про розширення коридору - це перший крок регулятора на шляху переходу до реального змінного курсу, що керівництво НБУ обіцяло валютникам ще восени 2007 р. Нагадаємо, що тоді ж голова Нацбанку Володимир Стельмах говорив про можливу ревальвацію гривні до 4,8 грн/дол.

"Такий підхід регулятора підвищить гнучкість його операцій на міжбанківському валютному ринку і дозволить йому більш ефективно контролювати монетарні показники. До того ж цей захід призведе до підвищення волатильності обмінного курсу", - розповів [hh]http://www.dsnews.ua/[h]Діловій столиці[/h] аналітик Райффайзен Банку Аваль Дмитро Сологуб.

За нинішніми прогнозами посилення курсових коливань на міжбанку варто очікувати не раніше квітня-травня. Нинішні заяви топ-менеджерів Нацбанку - це лише попередження центробанківців, яких три роки тому активно критикували за несподівану ревальвацію гривні - з 5,3 до 5,05 грн/дол.

"НБУ готує громадськість до ймовірних змін. Будь-які коливання курсу сприймаються звиклим до стабільності суспільством як потрясіння, тому регулятор має намір знизити дестабілізуючий вплив даних ініціатив у тому випадку, якщо вони будуть реалізовані", - відзначив керівник Київської обласної філії АКБ "Укрсоцбанк" Андрій Оністрат.

Бажання вичекати з переходом до більш гнучкої курсової політики сьогодні пояснюють підвищеним попитом на ВКВ протягом січня і на початку лютого. Свою роль зіграла сезонність: підвищення закупівель долара пояснюють проплатами імпортерів за контрактами на початку року, а також відгуками світової кризи, що підштовхує особливо вразливих експортерів до накопичення на своїх рахунках інвалюти (її не скидають на міжбанк, як раніше). Підлили олії у вогонь і місцеві провокатори.

"Однією з основних причин збільшення вартості долара була велика заявка на покупку валюти якимсь великим регіональним банком (з чуток, активно скуповував долар на міжбанку Приватбанк)", - розповів Олексій Циганенко.

Підвищення попиту на ВКВ на початку року доводилося гасити центробанку, що протягом останніх тижнів брав участь чи не в кожних торгах.

"За січень ми продали $408 млн, але я думаю, що в цьому місяці ситуація на валютному ринку нормалізується. І за підсумками роботи в лютому ми вийдемо на нульовий баланс зі своїх операцій на міжбанку", - відзначив директор департаменту управління валютними резервами і здійснення операцій на відкритому ринку Нацбанку Микола Мельничук.

Передбачається, що попит та пропозиція долара на міжбанку вирівняється (у випадку стабільної ситуації в країні) вже в середині лютого.
old_editor, 01.01.1970 05:00



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини