ГРУПА "ПРИВАТ" МОЖЕ ПРОДАТИ ПРИКАРПАТСЬКІ НАФТОВІ АКТИВИ РОСІЙСЬКИМ БІЗНЕСМЕНАМ

Вони наголошують на тому, що, через руйнівну систему оподаткування, починаючи з березня 2005 року, поступово деградує такий необхідний Україні видобуток власних нафти й газу. Ставки рентної плати на весь обсяг видобутку нафти і газу (замість економічно обґрунтованих обсягів товарної продукції), на думку авторів листа, не враховують технологію, яка передбачає обов’язкові витрати нафти і газу на видобуток, транспортування, буріння та капітальний ремонт свердловин, обробку призабійних зон, депарафінізацію тощо. Але ще більш руйнівними вони стали з минулого року, фактично запроваджено «зрівнялівку» нових, перспективних покладів з Прикарпатськими виснаженими родовищами, які до того ж ускладнюються гірськими умовами видобутку.

Внаслідок цього видобування нафти й газу в Західному регіоні стало надто збитковим.

«Укрнафта» вимушена не тільки різко зменшити капіталовкладення в підвищення нафтовидобутку, але реально готується до його припинення на Прикарпатті, повідомляється у листі.

Його автори наголошують, що внаслідок цього регіон може спіткати соціальна катастрофа. Адже можливе звільнення 9 тисяч працівників, кожний з яких є годувальником ще 3—5 членів сім’ї. Профспілкові функціонери вважають, що навіть сама по собі ця загроза зростання армії безробітних має призвести до позитивного вирішення проблеми.

Окрім того, в листі наводяться дані, обраховані фахівцями «Укрнафти». Згідно з ними, консервація наразі нерентабельних родовищ спричинить щорічні втрати Держбюджету, що перевищуватимуть 1,35 мільярда гривень. Україна щороку недоотримає 700 тисяч тонн нафти та 300 мільйонів кубометрів газу власного видобутку. Ще більш тяжкими та затратними, на думку фахівців, стануть екологічні наслідки такої консервації. У профспілок викликають тривогу також заяви представників групи «Приват», які через ЗМІ оприлюднювали свої наміри продати належні їм акції ВАТ «Укрнафта» російським бізнесменам у випадку продовження нинішньої рентної політики.

Рада профспілки також відзначає, що виходячи із змісту та духу коаліційної угоди, нафтовики очікували більш зважених дій нового уряду. Нині вони стурбовані тим, що нові урядовці безпідставно розглядають ВАТ «Укрнафта» лише як елемент безперебійного живлення Держбюджету. У листі висловлюється надія на те, що Президент та його команда при внесенні та затвердженні змін до бюджету на 2008 рік вживуть заходів до припинення стагнації вітчизняного нафтогазовидобутку, знизивши рентні платежі за видобуток нафти й газу на родовищах із важковидобувними та виснаженими запасами.

Нагадаємо, раніше керівництво ВАТ "Нафтохімік Прикарпаття" та ВАТ "Нафтопереробний комплекс "Галичина" [hh]http://www.malakava.com.ua/showarticle.php?id=5444&id_cat=4[h]звернулися з офіційним листом[/h] до прем`єр-міністра Юлії ТИМОШЕНКО і міністра палива та енергетики України Юрія ПРОДАНА з проханням вжити заходів щодо скасування наказу Держспоживстандарту, що забороняє реалізацію нафтопродуктів із підвищеним вмістом сірки до завершення реконструкції на підприємствах.

Як повідомляла IA MALAKAVA, [hh]http://www.malakava.com.ua/showarticle.php?id=5535&id_cat=4[h]Азербайджан готовий надати 5 млн. тонн нафти на рік[/h] для транспортування нафтопроводом «Одеса-Броди» в аверсному режимі (у напрямку Бродів) з подальшою переробкою на нафтопереробних заводах «Нафтохімік Прикарпаття» і «Галичина».
old_editor, 01.01.1970 05:00



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини