"НАФТОХІМІК ПРИКАРПАТТЯ" МАЄ ШАНС ПЕРЕРОБЛЯТИ АЗЕРБАЙДЖАНСЬКУ НАФТУ

За інформацією прес-служби міністерства палива та енергетики, 25 січня міністр палива і енергетики Юрій Продан провів зустріч з послом Азербайджану в Україні Талят Мусеїб Алієвим.

На зустрічі були обговорені питання співпраці в нафтогазовій галузі.

Алієв заявив, що Азербайджан має можливість завантажити потужності «Одеса-Броди», таким чином забезпечивши постачання до 5 млн. тонн нафти щорічно для переробки на двох західноукраїнських НПЗ.

Продан відзначив, що питання енергетичної співпраці в частині диверсифікації шляхів транспортування енергоресурсів розглядатиметься в Києві на черговому саміті з енергетичної безпеки в травні.

Обидві сторони відзначили те, що співпраця в цьому напрямі і, зокрема, реалізація проекту «Одеса-Броди-Плоцьк-Гданськ» сьогодні підтримується на найвищому політичному рівні обох країн.

Під час зустрічі Алієв висловив зацікавленість Азербайджану в можливій участі Державної нафтової компанії Азербайджану в переробці нафти в Україні і спільній реалізації нафтопродуктів на європейському ринку.

Посол запропонував вивчити питання створення спільного підприємства з метою постачання сирої нафти з Азербайджану до України.

Продан підтримав пропозицію посла і запевнив, що триматиме це питання на особистому контролі.

Як повідомлялося, Міністерство палива та енергетики доручило компанії «Укртранснафта» проаналізувати можливість «Одеса-Броди» в аверсному режимі для переробки нафти на нафтопереробних заводах «Нафтохімік Прикарпаття» і «Галичина» (Львівська область).

Зараз «Одеса-Броди» працює в реверсному режимі.

У 2007 році нафтопроводом було протранспортовано 9,1 млн. тонн нафти.

Заводи «Нафтохімік Прикарпаття» і НПК «Галичина» контролюються групою Приватбанку.

Зараз «Нафтохімік Прикарпаття» не працює через відсутність сировини, а НПК «Галичина» переробляє мінімальні обсяги нафти.

Раніше [hh]http://malakava.com.ua/reg_article.php?id=5460&id_reg=11[h]керівництво ВАТ "Нафтохімік Прикарпаття" та ВАТ "Нафтопереробний комплекс "Галичина" звернулися з офіційним листом до Президента України Віктора Ющенка, прем’єр-міністра Юлії Тимошенко та голови правління НАК "Нафтогаз України" Олега Дубини[/h] з проханням прийняти рішення про "аверсне" функціонування нафтопроводу "Одеса-Броди" за маршрутом з Одеси в Броди.

Керівництво ВАТ "Нафтохімік Прикарпаття" та ВАТ "Нафтопереробний комплекс "Галичина" звернутася також з офіційним листом до прем`єр-міністра Юлії ТИМОШЕНКО і міністра палива та енергетики України Юрія ПРОДАНА з проханням вжити заходів щодо скасування наказу Держспоживстандарту, що забороняє реалізацію нафтопродуктів із підвищеним вмістом сірки до завершення реконструкції на підприємствах.
old_editor, 01.01.1970 05:00



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини