Енергетики спілкувались із журналістами

4 вересня 2007 року було введено в дію новий нормативний документ, який регулює порядок будівництва нових електричних мереж, - Методику нарахування плати за приєднання електроустановок (розроблено на розпорядження Кабінету Міністрів України і затверджено Постановою НКРЕ).

Разом з тим Національною комісією з регулювання електроенергетики було прийнято і необхідні зміни до Правил приєднання електроустановок до електричних мереж.

«Основна мета останніх змін в електроенергетиці, - наголосив генеральний директор Микола Чернявський, – у встановленні єдиної відповідальності за стан, експлуатацію і, що дуже важливо, розвиток електричних мереж».

Крім того, з’явився прозоріший та єдиний для всіх механізм залучення коштів замовника до будівництва мереж, необхідних для приєднання (пропорційно до замовленої потужності). Справа в тому, що коштів, закладених на реконструкцію мереж у тарифі на електроенергію, сьогодні недостатньо.

За потреби ВАТ «Прикарпаттяобленерго» близько 100 мільйонів гривень щороку на модернізацію мереж - інвестиційна складова тарифу передбачає на 2008 рік на технічний розвиток мереж лише 43 мільйони гривень. Саме за таких умов, щоб не підвищувати роздрібні ціни на електроенергію, державою було вдосконалено систему плати за приєднання. Внісши один раз таку плату, новий споживач компенсує витрати на нове будівництво, реконструкцію й технічне переоснащення електромереж, пов´язаних із приєднанням своїх електроустановок.

Як зазначив технічний директор Олег Сеник, «Плата за приєднання розраховується виходячи зі схем електропостачання, віддаленості об´єктів, які приєднують, від підстанцій, категорії електроустановок щодо надійності електропостачання, завантаженості мереж та інших показників».

Найбільш гостро стоїть питання приєднання до електромережі у місцях дефіциту енергетичних потужностей, в першу чергу у селах Поляниця, Яблуниця і Татарів Яремчанської міськради. Така ситуація виникла через непланомірну забудову регіону, при якій кошти в розвиток інженерних мереж та подальше їх обслуговування не вкладались. Тим часом на місці колишніх хатинок виникли кількаповерхові готелі. Не внісши жодних змін у Договір про постачання електроенергії, селянин ставав бізнесменом, який приймає туристів. Через масовість такого явища, нормальні мережі стали непридатними для передачі тієї кількості електроенергії, яка необхідна для повноцінного обслуговування садиб. Сьогодні замовники, які хочуть приєднати чи збільшити свої потужності, повинні зрозуміти, що інвестиції в розвиток енергозабезпечення є нормою. Щоб отримувати якісний продукт - електроенергію, замовники повинні вкладати кошти.

Відповідаючи на питання, головний спеціаліст теруправління НКРЕ Уляна Курилюк наголосила: «Кошти, отримані як плата за приєднання, компенсують витрати власника мереж на виконання робіт зі створення технічної можливості приєднання електроустановок без отримання ним прибутку від послуг з приєднання». Тобто вони мають цільове використання на технічні заходи і не можуть спрямовуватись на інші потреби. Для цього надходження та використання цих коштів обліковуються окремо від коштів, отриманих від інших видів діяльності.

Як відомо, роботу енергопостачальних компаній контролює Державна інспекція з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної і теплової енергії в області. Начальник Держенергонагляду в області Михайло Гумінілович запевнив, що правильність нарахування плати за приєднання ВАТ «Прикарпаттяобленерго» постійно перевіряється.

Зміни ключових нормативних документів, що регулюють енергозабезпечення, стосуються не лише постачальників електроенергії, але й її споживачів, в першу чергу замовників, які бажають приєднатися до мережі. Оскільки дороги назад немає, виникає нагальна необхідність роз’яснень та чітких, однозначних тлумачень внесених державою кардинальних змін. Для цього фахівці ВАТ «Прикарпаттяобленерго» провели низку зустрічей як на обласному, так і на районному рівнях, досягнули підтримки обласної влади.
old_editor, 01.01.1970 05:00



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини