47-РІЧНИЙ ІВАНО-ФРАНКІВЕЦЬ ВВАЖАЄТЬСЯ ОДНИМ ІЗ НАЙКРАЩИХ АРБІТРІВ ЄВРОПИ

«Учасниками олімпійського турніру будуть 12 команд, – розповідає п. Михайло. – Одне місце заздалегідь віддано Китаю, команді-господарці турніру. Три путівки розіграні у Кубку світу (Бразилія, Росія, Болгарія). Решта фіналістів визначаться за результатами континентальних відбіркових змагань, один з яких і випало судити мені. Попри те, що моя міжнародна кар’єра розпочалася ще у 1998 році, матчі такого рівня обслуговував вперше. Про напругу турніру можна судити хоча б з того, що чемпіони світу – італійці – не потрапили навіть у півфінал».

В Ізмірі івано-франківець провів чотири зустрічі: три – у груповому турнірі і півфінал. У першому турі Мельник працював на матчі Туреччина – Німеччина (2:3), в якому господарів підтримували майже 3 000 глядачів. Далі була надпринципова зустріч Іспанія – Італія (3:2) і поєдинок Фінляндія – Німеччина (3:0 ). У півфіналі під наглядом франківця Голландія поступилася Сербії (0:3). Міг наш земляк розраховувати і на суддівство вирішальної зустрічі (Іспанія – Сербія), проте в останній момент перевагу було віддано ізраїльсько-французькому дуету арбітрів.

Це вже другий візит Мельника у Туреччину впродовж кількох останніх місяців. У листопаді в Анкарі він обслуговував п’ять матчів жіночої олімпійської передкваліфікації. До цього найбільшою віхою в його суддівській кар’єрі були фінальні турніри юніорських чемпіонатів Європи – у Польщі (1999 р.), Італії (2000 р.) та Росії (2006). В останньому, між іншим, у складі збірної України виступав гравець «Факела» Олександр Усачук.

Михайло Мельник не веде статистики проведених зустрічей, через що не може напевно сказати, скільки їх вже було у кар’єрі. Лише єврокубкових поєдинків набереться майже чотири десятки, – каже він. Останнім часом наш земляк обслуговує винятково матчі Ліги чемпіонів – як чоловічої, так і жіночої, що свідчить про його доволі високу позиції серед кращих арбітрів континенту.

У жовтні Мельник працював на матчі у Салоніках (Греція) між місцевим «Іраклісом» і французьким «Канном» (0:3), у грудні – в Бледі (Словенії), де місцевий клуб обіграв паризький «Воллей» (3:2). Це були поєдинки чоловічих команд. Третій за ліком матч Ліги чемпіонів кращий вітчизняний рефері провів учора в Цюріху: зустрічалися лідери жіночої групи С – місцевий «Волеро» та італійська «Новара».

Цієї суботи п.Михайло відзначатиме свій 47-й день народження. Іменинник жартує, що має попереду ще вісім років (волейбольні арбітри працюють до 55-ти), щоб втілити у життя найбільшу мрію – поїхати на Олімпіаду.

Сприяє цьому й доброзичливе ставлення колег по роботі (Мельник викладає у коледжі фізвиховання), які з розумінням ставляться до його частих відряджень, радіють успіхам.
old_editor, 01.01.1970 05:00



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини