Професора Теологічної академії УГКЦ в Івано-Франківську вшанували виставкою

Науковця знають у всьому світі і в 1994 та 1995 роках Американський біографічний інститут двічі оголошував його людиною планети за досягнення в астрономії.

Аби привітати вченого і розповісти про нього всім тернополянам, вибрали з особистого фонду пана Климишина найкраще, що він подарував для архіву: його дипломи, сімейні світлини, фото “робочого кабінету” науковця — намету, де він написав багато праць і книги, частину з яких важко знайти у бібліотеках.

— Ще в дитинстві Іван Климишин навчився орієнтуватися по зорях від батька, який, будучи сліпим на одне око, вмів визначати час за зірками.— розповідає упорядник виставки, головний спеціаліст архіву Марія Дацків.

Пан Климишин екстерном завершив школу і навчався у Львівському університеті. Він водночас є не тільки асторономом, а й професором Теологічної академії УГКЦ в Івано-Франківську і поєднує науку з релігією, зазначає упорядник виставки. Вчений часто відпочиває у своєму рідному селі на Лановеччині, хоча живе і працює у Франківську. Із 1996 року наш земляк дарував для архіву свої праці та документи, говорить пані Дацків. На жаль, за її словами, науковець не міг надати для архіву всіх своїх книг, бо його хату в селі пограбували.

До речі, книги пана Климишина можна не тільки подивитися на виставці, а й почитати у читальному залі архіву.

Біографія

17 січня 1933 року — Іван Климишин народився 17 січня 1933 року в селі Кутиска Лановецького району

1960 рік — захистив кандидатську дисертацію

1971 рік — захистив докторську дисертацію

1994 рік — ім’ям Івана Климишина назвали планету, що обертається довкола Сонця між Марсом та Юпітером

1994 та 1995 роки Американський біографічний інститут визнавав Івана Климишина людиною року за досягнення в астрономії
old_editor, 01.01.1970 05:00



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини