В КАЛУШІ ВІДБУЛАСЯ ВИЇЗНА НАРАДА З ВИВЧЕННЯ ПИТАНЬ ТЕХНОГЕННО-ЕКОЛОГІЧНОЇ СИТУАЦІЇ В ЗОНІ ДІЯЛЬНОСТІ ДП "КАЛІЙНИЙ ЗАВОД"

В нараді, зокрема, взяли участь директор департаменту хімічної промисловості Мінпромполітики України В.Мєшков, та керівники профільних науково-дослідних інститутів Львова, Івано-Франківська, Калуша. Опрацьовано поточні та перспективні заходи щодо стабілізації техногенно-екологічної ситуації в зоні діяльності ДП "Калійний завод": недопущення прориву дамби хвостосховища, виконання комплексного екологічного обстеження території впливу діяльності заводу, виділення калійного виробництва зі складу ВАТ "Оріана" в окреме підприємство з наступною його приватизацією, передає кореспондент УКРІНФОРМу.

Найголовнішою проблемою в Івано-Франківській області на сьогодні вважається екологічна ситуація довкола ДП "Калійний завод". Самотужки область впоратись з нею не може, а ситуація в зоні копалень вимагає негайного втручання. Як стверджує міська влада Калуша, існує можливість просідання грунтів над шахтними полями та засолення близько 150 га земельної площі. Виходи з ситуації, на думку фахівців, є два: або копальні повністю закрити, що обійдеться більш як у 3,5 мільярда гривень, або ж шахти переобладнати і ввести в експлуатацію - ціна такого проекту трохи менша 3 мільярдів.

Наразі, за інформацією начальника головного управління промисловості та розвитку інфраструктури ОДА Вадима Козленка, в 2007 році на виконання природоохоронних робіт ДП "Калійний завод" (ліквідацію рудників і відновлення територій - а це більше тисячі гектарів), було передбачено бюджетне фінансування в сумі 3 млн грн. Виділено понад 2 млн, однак підприємством освоєно лише 1,23 млн грн - реалізація решти коштів до кінця року не була забезпечена через складну тендерну процедуру. Планувалося також виконати роботи з бетонування північно-східної частини дренажної траншеї Домбровського кар´єру для доведення до гранично допустимих скидів дренажних вод у канал ріки Сівка. Однак фінансування робіт не розпочато. Не в повній мірі забезпечено фінансування заходів "Програми розвитку виробництва калійних добрив в Україні на 2003-2007 роки" та досі не надано цій програмі державного статусу.

Довідка. Дочірнє підприємство "Калійний завод" утворено на базі заводу калійних добрив ВАТ "Оріана", який був введений в експлуатацію в 1967 році з метою розробки Калуш-Голинського родовища калійних солей та їх комплексної переробки і є єдиним на даний час виробником калійних добрив в Україні. Основна продукція - сульфатні форми калійних добрив (калімагнезія) та каїніт - подвійна сіль калію та магнію. До 1996 року завод працював рентабельно, однак через незадовільне технічне переозброєння та дефіцит обігових коштів, спричинений переходом до бартерної схеми роботи, випуск мінеральних добрив надалі поступово зменшувався. Через важкий фінансовий стан у жовтні 2001 року було зупинено випуск калімагнезії.

За рахунок освоєння частково виділених бюджетних коштів у 2003-2005 роках на ДП "Калійний завод" було відновлено виробництво калійних добрив, розпочато виготовлення дослідно-промислової лінії з виробництва змішаних гранульованих калійних добрив та проведення природоохоронних робіт у зоні діяльності заводу. Однак недостатнє фінансування унеможливило виконання основних завдань програми і спричинило зупинення виробництва.

Протягом останнього десятиріччя в зоні діяльності підприємства накопичено надто великий обсяг природоохоронних проблем: загальний об´єм незаповнених порожнин на рудниках заводу перевищує 7,6 мільйона кубометрів, через що існує небезпека інтенсивного просідання земної поверхні, на якій розташовано понад 1300 житлових будинків п´ятьох населених пунктів області та 23 промислові споруди. А через недостатнє фінансування неможливим було й вирішення питання утилізації розсолів, близько 10 млн кубометрів рідкої фракції яких накопичено у кар´єрі та хвостосховищі. При прориві дамб цих гідроспоруд розсоли можуть потрапити у водну систему Дністера й спричинити екологічну катастрофу європейського масштабу.
_____________________________________________


[b]Передрук, копіювання або відтворення інформації, яка містить посилання на "Укрінформ", в будь-якому вигляді суворо заборонено.[/b]
old_editor, 01.01.1970 05:00



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини