ПРИКАРПАТСЬКІ ВОДІЇ ЗМОЖУТЬ ФІКСУВАТИ СХЕМУ ДТП БЕЗ УЧАСТІ ЧИ ВИКЛИКУ НА МІСЦЕ ДАЇ

Це дозволить учасникам ДТП без участі державтоінспектора фіксувати ступінь завданих пошкоджень. Страховики підтримують цю пропозицію, але побоюються шахрайства з боку клієнтів.

Президент МТСБУ Володимир Романишин повідомив, що цього року бюро впровадить так званий "єврорапорт" - документ, що буде фіксувати схему ДТП без участі співробітника Державтоінспекції (ДАІ).

Зараз для одержання компенсації в страховій компанії на місце події необхідно викликати інспектора ДАІ, що складе протокол ДТП. Крім того, деякі страховики надсилають на місце аварії своїх комісарів для особистої фіксації страхового випадку. "Щоб запротоколювати подію на дорозі, потрібно дуже довго чекати прибуття ДАІ. Тому нам уже давно настав час впровадити "єврорапорт", коли учасники самостійно, без автоінспектора обмінюються контактами, заповнюють формуляри і відображають схему ДТП", - пояснив Володимир Романишин.

Після оцінки пошкоджень, збитку "єврорапорт" потрібно передати в страхові компанії, і вже страховики будуть вирішувати між собою питання про розмір відшкодування збитку. Присутність співробітника ДАІ буде необхідна, якщо сума матеріального збитку перевищує 6 тис. грн, а також у випадку смерті учасника ДТП.

За словами Романишина, основною проблемою впровадження "єврорапорта" стане можливість шахрайства з боку несумлінних клієнтів страхових компаній, які можуть вступити в змову з метою одержання виплат, не забезпечених страховим випадком. Частково уникнути цього можна за допомогою збільшення в законодавстві відповідальності за недостовірну інформацію.

Страховики також прогнозують появу великої кількості шахраїв, але все-таки підтримують впровадження "єврорапорта". "За кордоном всі страхові події оформлюються саме "єврорапортом", що значно спрощує життя громадянам. Для страхової компанії це теж не проблема, тому що на підставі цього документа вона зможе провести своє розслідування", - говорить голова правління СК "Глобус" Володимир Ганчак.

"Незалежно від ризиків ми повинні прийти до цього нововведення, інакше всі наші клієнти будуть стояти на дорогах годинами і чекати ДАІ, - упевнений генеральний директор СК "Універсальна" Олександр Павленко. - Щоб уникнути шахрайства, у першу чергу потрібно створити кооперацію страховиків та одержати доступ до баз даних ДТП".

Втім, експерти наполягають на участі у фіксуванні ДТП незалежного органа, тому що страхові компанії можуть по-різному визначати розмір збитку. "Для впровадження цієї системи потрібно вносити зміни в законодавство, тому що винуватця ДТП все-таки визначає суд.

У протилежному випадку все це трансформується в з´ясування відносин між страховими компаніями, які будуть вирішувати, хто винен. Потрібно, щоб на місце події обов´язково виїжджав аварійний комісар або співробітник страхової компанії, тому що дійсно велика ймовірність змови", - вважає глава правління страхової групи ТАС Дмитро Грицута.
old_editor, 01.01.1970 05:00



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини