Україна відповіла Росії за Івано-Франківськ, кіно та інші мовні питання

Заява Києва називає російські дії кампанією, що має на меті, як там сказано дезорієнтувати міжнародну спільноту про реальний стан в Україні.

Також, на останній зустрічі з послом Російської Федерації Віктором Черномирдіним, міністр закордонних справ Володимир Огризко висловив занепокоєння останніми заяви російської сторони стосовно історії України, мовної політики та ситуації із забезпеченням прав національних меншин, які, на його думку, можуть зашкодити розвиткові українсько-російських відносин.

У заяві МЗС України сказано, що впродовж останніх місяців російська сторона намагається штучно загострити мовне питання в Україні і така кампанія, на думку українських дипломатів, має на меті дезорієнтувати міжнародну спільноту щодо реального стану справ із забезпеченням прав національних меншин в Україні, а також внести елемент нестабільності в міжнаціональні відносини всередині країни.

В українському МЗС наголошують, що Україна повністю виконує взяті на себе зобов’язання за Європейською хартією регіональних мов та мов меншин. Підтвердженням цього є те, що від Ради Європи не надходило жодних зауважень щодо невиконання Україною своїх зобов’язань за цією Хартією.

Прес-служба МЗС України також звертає увагу на те, що об’єктом Хартії є захист мов, які перебувають під загрозою зникнення, а не мовних прав національних меншин (в т.ч. російської), які проживають у певних регіонах держави і яким, відповідно до національного законодавства, надано всі можливості для всебічного розвитку.

Офіційний Київ підкреслює, що розвиток кінематографії України та підтримка її державної мови є внутрішнім питанням української держави, а згадані вияви стурбованості Міністерства закордонних справ Росії мовною ситуацією в Україні, українські дипломати вважають, як мінімум, некоректними.

Нагадаємо, [hh]http://www.malakava.com.ua/showarticle.php?id=5127&id_cat=7[h]Міністерство закордонних справ Росії скритикувало рішення Конституційного суду України про дублювання іноземних фільмів українською мовою.[/h]

Як повідомляла IA MALAKAVA, МЗС Росії вже дві звинувачували владу Івано-Франківська у дискримінації та утисках російської мови. Мовну ситуацію у обласному центрі перевіряли навіть журналісти "Первого каналу России" та «Комсомольська правди».
old_editor, 01.01.1970 05:00



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини