Як у Коломиї пам´ятник борцям за волю і сот."Кривоносу" ставили

В основі пам´ятника- постатть українського повстанця, на двох гранітних плитах написи: "Борцям за Незалежну Україну - Учасникам Українського підпілля і повстанського руху" і "Прообразом послужила постать легендарного сотенного УПА почесного громадянина м. Коломиї Мирослава Симчича-"Кривоноса".

Пам´ятник встановлено на перехресті вулиці Чорновола і бульвару Лесі Українки. Що цікавого- зовсім недавно тут був пам´ятник пролетарям.

Говорить голова Коломийської РО Молодіжної референтури КУН друг Сергій: "В 2005 році ми вирішили демонтувати цей пам´ятник як символ комунізму і вже неіснуючої кровожерливої імперії. Голова Коломийського КУНу Володимир Янкевич вибрав дозвіл в міської влади на його перенесення в інше місце, хоч ми і не збирались його кудись переносити. Коли вже мали дозвіл на руках, то з префераторами пішли його зносити. Справа виявилась не простою- бетон був дуже міцний! Думали тут довго панувати! (сміється) Та наші старші друзі привезли трактор і після декількох ударів ковшем з пам´ятника нічого не залишилось, крім фундаменту. За цим всім спостерігали з сльозами на очах комуністи і активно допомагали порадами місцеві жителі-патріоти. Після пред´явлення документу міліція не втручалась, а тільки слідкувала за порядком. Тепер ми маємо чудовий пам´ятник і невеличку площ у, де можна проводити
мітинги і місце для зустрічей! Так і кажемо: Зустрінемось у такій-то годині біля "Кривоноса"!".

Нагадаємо, сам легендарний сотенний, який командував Рушірським боєм на околиці с. Космач в 1946 році, в результаті якого загинув червоний генерал Дергачов і була майже повністю знищена "Залізна" дивізія, зараз є головою районного братства ОУН-УПА і почесним жителем міста, проживає зовсім недалеко на бульварі Лесі Українки.

На відкритті пам´ятника були присутні вояки УПА, представники духовенства, влади, правих партій, небайдужі жителі міста і району.
old_editor, 01.01.1970 05:00



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини