ВІДКЛАДЕНА ПОЛЯНИЦЯ

Напередодні і навіть під час півторагодинного другого пленарного засідання у п´ятницю, 28 грудня, губернатор Микола Палійчук спробував себе у ролі лобіста, голова облради - в якості "гаранта стабільності", а лідери фракцій з усіх сил намагалися уберегти підопічних від розколу. Усі - без особливих успіхів. Каменем спотикання виявилося питання про затвердження нового проекту землеустрою села Поляниця, що на Яремчанщині. Цікаво, що напередодні, у четвер, на підсумковій конференції Микола Палійчук назвав його суто "технічним". Однак обранці так і не спромоглися його розглянути, відклавши до першої в 2008 році сесії, запланованої на 9 січня.
Нагадаємо, що новий проект землеустрою села, відомого на всю Україну завдяки гірсько-лижному курорту "Буковель", передбачає включення у межу населеного пункту додаткових 650 га. Проект розроблений на основі нового генерального плану Поляниці, який пройшов державну експертизу і з юридичного погляду жодних претензій не викликає. У випадку затвердження процедура відведення сільської землі суттєво спроститься: щоб отримати ділянку у власність чи оренду достатньо буде переконати сільрадівську більшість - 8 депутатів. Ринкова вартість сотки у Поляниці сягає 20 тис. доларів. Найбільше зацікавлена в такій зміні правил гри сторона - ТзОВ "Скорзонера", власник ТК "Буковель", яка вже два роки не може добитися від уряду погодження на 106 га під нові лижні траси і підйомники (детальніше про це у 51 номері "ГК" від 27 грудня).
У випадку затвердження нових меж Поляниці ні обласна адміністрація чи рада, ні кабмін не зможуть впливати на землевідведення. Очевидно, саме це непокоїть і дратує обласних обранців, частина з яких втратить привабливий і прибутковий статус вірних лобістів "Буковеля". Охоче припускаємо також, що серед опонентів є і щиро занепокоєні можливими загрозами земельного дерибану.
Багаторічний затятий лобіст інтересів "Скорзонери", голова фракції БЮТ в облраді Юрій Романюк у п´ятницю вранці здивував партійних товаришів жорсткою позицією проти винесення питання на голосування. Свідки наради розповідають, що Юрій Дмитрович навіть натякав на "команду з Києва". Серед депутатів почали поширилися чутки про дзвінок нардепа-бютівця Дмитра Шлемка, який передав Романюку наказ самої Юлії Тимошенко - "не пущать". Через це фракція, в якій чимало причетних до бізнесу групи Приват, зокрема й "Буковеля", ледь не перегризлася ще до пленарного засідання.
Не було єдності і між "Нашоукраїнцями". На раду фракції п´ятничного ранку прийшов навіть губернатор М. Палійчук. На відміну від лідера бютівців, він намагався переконати депутатів проголосувати за проект. При цьому Микола Васильович також вдався до натяків на підтримку найвищих столичних авторитетів. "У мене була розмова із президентом про розвиток туризму, - розповідав губернатор депутатам, - і він дав добро…" Депутати говорили також про нервову реакцію Ігоря Палиці, народного депутата від "НУ" і неформального куратора приватівького бізнесу на Прикарпатті. До речі, кума нинішнього губернатора.
Щоб уникнути звинувачень у лобізмі, Микола Васильович пообіцяв підтримувати навіть конкурентні з приватівськими проекти в Карпатах, зокрема побудову курорту в селі Бистрець. Губернатора підтримав і голова облради Ігор Олійник, який закликав "зберегти єдність фракції". Однак депутати так і не визначилися. Пізніше, коли вже на засіданні перед голосуванням "нашоукраїнці" попросили перерву на 15 хвилин, Палійчук зробив ще одну спробу. Один із обранців потім жартував, що посутніх аргументів, окрім як "дуже треба", він так і не почув.
Врешті, щоб перед Різдвом не пересваритися остаточно, питання вирішили відкласти, щонайменше до 9 січня.
old_editor, 01.01.1970 05:00



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини