Україна відчуває тільки дефіцит м'яса. Всього іншого – більш, ніж достатньо

Переважна частина ринків продуктів харчування, окрім м'яса, є бездефіцитною, оскільки пропозиція значно перевищує попит. Про це заявив міністр аграрної політики Юрій Мельник 25 березня на всеукраїнській селекторній нараді з питань цінової ситуації на ринку продуктів харчування.

"Єдиним виключенням може бути ринок м'яса, де об'єктивно склався дефіцит продукції", - сказав Мірошник.

Він відзначив, що для зміни цінової ситуації у цій галузі уряд сприятиме найближчим часом ввезенню в країну 200 тис тонн м'яса з-за кордону.

Також, за словами міністра, здійснюватиметься підтримка вітчизняного виробника. За словами міністра, в нинішньому державному бюджеті на програму розвитку агропромислового комплексу передбачено 4 млрд грн.

Наразі ціни у роздрібній мережі в окремих випадках на 50% перевищують граничний рівень, встановлений урядом і обласними державними адміністраціями, заявив перший заступник міністра економіки Сергій Романюк.

За його словами, в одній з торгових мереж міста Краснодон (Луганська область) торгова надбавка на м'ясо птиці складала 76%.

У числі запланованих заходів, які проводитимуться урядом для виправлення цінової ситуації у роздрібних торгових мережах, стане боротьба з так званими "бонусами" - додатковими витратами, які вимагають у виробника за допуск його продукції на прилавок, повідомили організатори наради.

Нагадаємо, що 18 березня начальник відділу розвитку переробних галузей департаменту ринків тваринництва Мінагрополітіки Віталій Пахолюк повідомив, що виробництво м'яса в 2008 році виросте на 6,8% в порівнянні з 2007 роком - до 1,030 млн тонн у живій вазі.

"Виробництво м'яса в Україні очікується на рівні 1,030 млн тонн, що на 130 тис тонн більше у порівнянні з минулим роком", - сказав він.

За його словами, виробництво яловичини в поточному році очікується на рівні 548 тис тонн, що фактично відповідає торішнім показникам, свинини на 15 тис тонн більше - до 605 тис тонн, м'яса птиці буде більше на 137 тис тонн - 837 тис тонн, інших видів м'ясної сировини - 40 тис тонн.

Пахолюк також повідомив, що споживання м'яса в поточному році прогнозується на рівні 44 кг на людину, тоді як в 2007 році цей показник складав 41 кг на людину.

За матеріалами NEWSru.ua
old_editor, 12.04.2008 10:31



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини