Мешканці с. Микитинці вимагають припинити злив стічних вод через дощовий колектор підприємства у старе русло річки Млинівка

Протягом тривалого часу із колектора, що знаходиться в с. Микитинці м. Івано-Франківська проводиться скид забруднених вод у старе русло річки Млинівка.

Мешканці села Угорники скаржаться на погіршення стану свого здоров’я, захворювання тварин, що п’ють цю воду, негативні наслідки для рослинності. На судовому засіданні виступили свідки, які підтвердили наявність брудної смердючої води не тільки у старому руслі Млинівки, а й у криницях села. Там, кажуть, траплялось і хробаки плавали.

Відповідач на запитання, звідки у дощовому колекторі взялись стічні води, відповів, що не виключає можливості самовільних підключень до колектора різноманітних підприємств і запевнив, що деякі з таких підключень уже ліквідовані. А щодо того, що дощовий колектор повинен проводити скид лише у діючу ріку чи іншу водойму, Відповідач заявив, що Млинівка якраз і є діючою річкою. Насправді Млинівка повністю висохла наприкінці 50-х років – так засвідчили мешканці Микитинців. На сьогодні вище колектора річки немає.

Заступник голови Івано-Франківської обласної організації Партії Зелених України Володимир Бусел представив повідомлення від Державної екологічної інспекції в Івано-Франківській області. В документі йдеться про те, що екослужба наприкінці серпня 2007 року перевірила дотримання вимог законодавста про охорону довкілля в прибережній смузі річки Млинівка. В результаті перевірки був виявлений наднормативний скид забруднюючих речовин із зворотними водами із колектора Водоекотехпрому. За це до адміністративної відповідальності було притягнуто технічного директора КП «Івано-Франківськводоекотехпром» Михайла Ткачука.

Суд оголосив перерву у розгляді справи до 1 лютого 2007 року для з’ясування деяких фактів та уточнення вимог Позивача. Якщо Млинівка дійсно є неіснуючою річкою, то колектор повинен бути взагалі закритий або перенесений і приєднаний до міської каналізації. На продовженні слухання будуть представлені підверджуючі фото- та відеоматеріали про те, що колишня Млинівка давно висохла, а теперішня бере початок зі стічної труби.

Водоекотехпром виступив з пропозицією до мешканців Млинівки, що зобов’язується ліквідувати всі самовільні підключення, натомість колектор далі залишиться в Микитинцях. Але люди на пропозицію не пристали і всеодно вимагають забрати трубу. Кажуть, немає ніякої гарантії, що через один-два місяці самопідключення знову не з’являться.
old_editor, 01.01.1970 05:00



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини