Протягом трьох днів на Прикарпатті обговорювали перспективи розвитку зеленого туризму в Україні

У вітальному слові, з яким до учасників круглого столу звернувся голова Івано-Франківської ОДА, Микола Палійчук на прикладі Яремчанщини розповів про розвиток сільського зеленого туризму на Прикарпатті та про участь влади у підтримці його розвитку.

Начальник управління туризму ОДА Ольга Соколова розповіла про досвід Івано-Франківської області щодо розвитку сільського зеленого туризму. Так, початок розвитку сільського зеленого туризму закладений у 1998 році з часу заснування Івано-Франківської обласної організації Спілки сприяння розвитку сільського зеленого туризму в Україні. Поштовх для розвитку дали: підтримка органів місцевої влади та реалізація проекту Європейського Союзу ТАСІ8 "Підтримка місцевого розвитку та туризму в Карпатському регіоні ", в рамках якого була відкрита мікрокредитна лінія для господарів, які працюють у сфері сільського зеленого туризму.

З того часу сільський зелений туризм в області динамічно розвивається. Послуги з сільського зеленого туризму надають 318 садиб на 2 752 місця ( в Україні налічується 600 офіційно зареєстрованих садиб). Найбільший позитивний досвід у цій сфері має Яремчанська міська рада, що може бути використано як модель розвитку цього виду туризму для громад сільських та курортних територій.

Проведення категоризації, яка отримала вже добру славу на Україні стала можливою завдяки багаторічній співпраці громадських організацій та органів влади. Пройшли процедуру добровільної категоризації якості послуг 169 садиб.

В області діє і буде продовжувати реалізацію Програма розвитку сільського, зеленого туризму на 2007-2010 роки (у 2008 році планується створення обласного навчально-консультаційного центру, продовження проведення добровільної категоризації індивідуальних засобів розміщення (туристичних садиб) області та екологічної категоризації. За кошти обласного бюджету розробляється веб-сайт «Сільський зелений туризм Івано-Франківської області», який міститиме каталог приватних садиб області.

В 2006 році управлінням туризму облдержадміністрації проводились навчальні курси для бажаючих займатися сільським туризмом. Внаслідок цього в Долинському районі розпочали діяльність 25 садиб, у Рожнятівському — 18 садиб.

На жаль, на сьогоднішній день в Україні немає виробленого механізму пільгового кредитування сільського зеленого туризму, проте в області діє програма «Власний дім», спрямована на реалізацію державної політики у галузі індивідуального житлового будівництва на селі, - поліпшення житлових та соціальних побутових умов. За весь період роботи Фонду було надано кредитів на суму 325,4 тис.грн., введено в експлуатацію 1 млн. 526 м.кв. загальної площі житла. Цього недостатньо, тому просимо звернутися до Кабінету Міністрів України збільшити видатки на кредитування діяльності в сфері сільського туризму.

Основною проблемою є те, що не врегульоване правове поле щодо діяльності суб´єктів туристичної діяльності, які займаються сільським, зеленим туризмом. До цього часу відсутній Закон про сільський, зелений туризм. Проект Закону, що пройшов перше читання у Верховній Раді був створений на базі старого Закону України "Про туризм" і є морально застарілим. Необхідно прийняти Закон і відповідні підзаконні акти. Відсутність Закону «Про сільський зелений туризм» а також запровадження обов´язкових процедур сертифікації та категоризації можуть відкинути розвиток сільського туризму на 10 років назад.

Гості, що відвідали Прикарпаття мали нагоду ознайомитися з інфраструктурою сільських зелених садиб Яремчанщини, Долинського району та інфрастурктурою туристичних комплексів Прикарпаття, а також з екскурсійними маршрутами, які пропонують туристам.

Після ознайомлення з туристичним потенціалом Івано-Франківщини учасники семінару дійшли висновку, що до сільського зеленого туризму має бути більш системний підхід з боку держави.
old_editor, 01.01.1970 05:00



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини