У Верховині відбувся I фестиваль гуцульських троїстих музик

Святково прибрана сцена районного Будинку культури з емблемою фестивалю, портретами Могура і його капели. А залу заповнили ті, хто присвятив себе музиці, або чиї серце і душа не можуть жити без неї.

Звучать позивні трембіт. Ведучий, директор дитячої школи мистецтв Р. Тупилюк, сповіщає, що у Верховині відбудеться творче змагання гуцульських капел, музикантів, солістів-інструменталістів. Це буде дуже величне дійство, бо музика, гуцульські мелодії завжди чарують неповторністю, бо вони є духом минулого і сучасного, до цих мелодій прикипаєш серцем. Музика причарувала багатьох її виконавців, немало з яких стали справжніми майстрами — музикантами-віртуозами. Особливою майстерністю прославився самобутній майстер гри на скрипці, про якого ширилася слава далеко за межами Гуцульщини, — Василь Грималюк, відомий під прізвиськом Могур.

Він був організатором гуцульських народних музичних капел, упорядкував багато гуцульських музичних варіацій, створив свої авторські гуцульські мелодії, зокрема "Могурова гуцулка до данцу", а "Гуцулка по-порєдку" складається із 32 мелодій (колін). За це Могура називали у мистецьких колах і серед громадськості "музикант від Бога", "король гуцульської музики", "гуцульський Паганіні", "чарівник скрипки". Школу Могура пройшло багато відомих нині музикантів нашого краю, які продовжують справу свого учителя.

Про значення гуцульської музики, збереження народних традицій, місце і роль троїстих музик у повсякденному житті, у примноженні духовної культури гуцулів говорили у привітаннях, звернутих до учасників фестивалю, голова районної ради Я.Кікінчук та голова Всеукраїнського товариства "Гуцульщина" Д.Ватаманюк. А старший науковий співробітник філії "Гуцульщина" НДІ українознавства Міністерства освіти України І.Зеленчук розповів про останню зустріч з Могуром 1995 р. в с.Ковалівці Коломийського району з нагоди 75-річчя, за два роки до завершення його земного життя, і зачитав записану розповідь музиканта про себе. Присутні в залі переглянули фрагмент з відеофільму про останню зустріч з Могуром, послухали його гру на скрипці. Вона й надихнула учасників фестивалю показати на сцені всю свою майстерність у двох номінаціях — ансамблі троїстих музик та окремі солісти-інструменталісти. Журі фестивалю, яке очолював заслужений працівник культури України визнаний музикант Р.Кумлик, звертало увагу на виконавську майстерність, сценічний вигляд, а також на знання історії музичних творів. Приємно, що виступали колишні учні Могура, які демонстрували його гру і свої вдосконалення, згадували добрими словами свого вчителя.

Поки журі підбивало підсумки, скрипалі з Верховини, Голів, Чорної Річки провели на сцені майстер-клас з різдвяної тематики — своєрідну повчальну репетицію, яка засвідчила багатогранність гуцульської колядницької музики, що збереглася і побутує переважно у Верховинському районі та в сусідніх селах. Як гість фестивалю виступив з авторськими співанками під особистий музичний акомпонемент на скрипці Дмитро Рокіщук з Верхнього Ясенева.

З урахуванням всіх критеріїв було визначено переможців фестивалю. Голова районної ради Я.Кікінчук, заступник голови райдержадміністрації Д.Кіращук та голова журі Р.Кумлик вручили нагороди. Найвищої відзнаки — гран-прі — удостоїлись ансамбль троїстих музик із с.Голів під керівництвом учня Морура Василя Ілюка та соліст-інструменталіст (грав на дуді, сопілці, флоярі, телєнці) Юрій Тафійчук з с.Буківця.

Фестиваль удався на славу. Насамперед було пошановано музикантів, які популяризують народну гру на різних інструментах, зберігаючи гуцульську автентику, а також вшановано творчу діяльність Могура — короля гуцульської музики. Схвалено пропозицію про створення у с.Зеленому в хаті, яку побудував Василь Грималюк, музею Могура та гуцульської музики.
old_editor, 01.01.1970 05:00



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини