Український баскетбол отримав шанс вийти на новий рівень

Валентин Мельничук став тренером португальців далекого 1993 року. До своїх обов´язків Мельничук поставився серйозно, виховавши потужну баскетбольну команду, яка за останні півтора року здобула собі світову славу.

16 вересня 2006 року португальська збірна обіграла ізраїльську команду й потрапила на Євро-2007. Після цього про Мельничука заговорила вся Європа. Коли ж португальська команда ввійшла торік в десятку найкращих команд Європи, в Україні остаточно змінили свою думку про свого співвітчизника. Його методи роботи припинили називати пережитками совєтського минулого і, незважаючи на чималий вік Мельничука (67 років), запроновули йому повернутися в український баскетбол.

"Не скористатися послугами Валентина Федоровича було би злочином!" - зауважив президент ФБУ Олександр Волков.

У славетного тренера досі не вийшов строк контракту з португальською командою. Але це не завадить йому розпочати свою діяльність в Україні. "У моїй угоді з португальською стороною є пункт, відповідно до якого я маю право достроково розірвати контракт. Думаю, відразу після Нового року повернуся до України й візьмуся до своїх обов´язків. За 14 років еміґрації дуже скучив за батьківщиною. Уранці навіть став Бі-Бі-Сі слухати, щоб не забути рідну мову", - сказав Валентин Мельничук.

Пояснюючи причини, які змусили його залишити Україну, тренер зізнався: "А в мене особливого вибору не було. На початку 90-х я працював виконавчим директором ФБУ, викладав тренером у школі олімпійського резерву, а також одержував майорську пенсію, що в сумі приносило $100 прибутку. Тому коли в 1993 році я повіз у Португалію на чемпіонат Європи молодіжну збірну України й отримав від місцевих функціонерів пропозицію попрацювати на Мадейрі, подумав: "А чим я ризикую?".

Мельничук очолив національну збірну Португалії не одразу. Спочатку він тривалий час тренував різні баскетбольні клуби.

За життя в Україні Мельничук тренував команди Збройних Сил України, тому на початку йому було важко працювати з "цивільними": "Я звик діяти, як і належить майорові Cовєтскої Армії, який завжди працював з командами Збройних Сил: тренування повинні бути довгими й суворими. Португальські гравці, уперше в житті стикнувшись із такою школою, тільки те й робили, що скаржилися на мене: мовляв, я хочу вбити їх своїми навантаженнями! До слова, починали з перегонів на піску. У перші дні гравці нарікали - вони таких навантажень зроду не мали. Але поступово втяглися й самі сталі запитувати: "Тренере, коли на пляж?" Річ у тім, що на березі, який ми облюбували для тренувань, було повнісінько гарних дівчат", - розповідає український наставник.

Про секрет свого успіху Валенти Мельничук сказав так: "Нічого надприродного повідати вам не можу. Найголовніше, що португальські гравці згодом навчилися себе поважати, перестали плакатися, мовляв, ми такі маленькі, живемо на краю Європи...".

Повністю інтерв´ю з Валентином Мельничуком можна прочитати на [hh]http://basketball.sport.com.ua/news.phtml?id=34123[h]Спорт.com.ua[/h]


Як повідомляла IA MALAKAVA, після ігор 2-го туру Чемпіонату України з баскетболу серед жіночих команд другої ліги, [hh]http://www.site.com[h]Івано-Франківська команда «Франківськ-ДЮСШ-2» є лідером Чемпіонату України. [/h]
old_editor, 01.01.1970 05:00



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини