КЕРІВНИКА КАЛУСЬКОГО МІСЬКОГО ТБ ОБЕРУТЬ НА РЕФЕРЕНДУМІ?

А поки що маємо безпрецедентну ситуацію: на нашому ТБ — одразу два керівники. Це призначена виконуючою обов’язки директора Тетяна Попадюк (за розпорядженням міського голови від 24 січня 2007 року) та затверджений рішенням Калуської міської ради 28 листопада екс-керівник КП „Міський інформаційний центр” Віталій Крохта.

Загалом, на відміну від заступників міського голови (які затверджуються радою за поданням міського голови), керівників підрозділів виконавчої влади (їх призначають за розпорядженням міського голови), призначення і звільнення керівників муніципальних засобів масової інформації належать виключно до повноважень засновника — міської ради. Свого часу, міська рада реалізувала своє право щодо редактора газети „Дзвони Підгір’я” і підтримала призначеного на цю посаду Олександра Зуба. До слова, на обговорення і затвердження сесії Олександра Зуба винесли у статусі переможця конкурсу на посаду редактора.

Абсолютно інша ситуація склалася навколо кандидатури керівника міського телебачення. Спочатку міський голова призначив виконуючою обов’язки Тетяну Попадюк. Однак міська рада цю кандидатуру не підтримала, головно через те, що у нового керівника не сприйняв колектив. Дійшло навіть до пікетування сесії міської ради. Потім, по аналогії з газетою, було оголошено конкурс на директора телебачення. Однак його аж ніяк не можна вважати прозорим, а результат — справедливим: усі претенденти відповідали на однакові, обрані міським головою питання. Найкращий рівень знань, прогнозовано, продемонструвала Тетяна Попадюк (члени конкурсної комісії з числа депутатів міської ради були вражені енциклопедичними знаннями діючого в. о. — Авт.). Тож саме Тетяну Попадюк як переможця конкурсу знову винесли на затвердження сесії. Однак депутати вдруге сказали „ні” цій кандидатурі. І заявили, що вибирати керівника телебачення — лише їхнє право і обов’язок.
На сесії міської ради цієї середи у порядку денному знову з’явилося питання про призначення керівника ДС „Калуське міське телебачення”. Його внесення ініціювали самі депутати і вони ж самі визначилися зі своєю кандидатурою. На посаду директора телебачення депутати запропонували Віталія Крохту. Міський голова Ігор Насалик, у свою чергу, запропонував спочатку заслухати звіт про роботу Тетяни Попадюк.

Проте зміст звіту по суті нікого не цікавив — адже більшість депутатського корпусу вже чітко визначилася щодо голосування з цього питання. До того ж, Тетяна Попадюк мала необережність звернутися до суду з позовом на міську раду через те, що її не затверджують на посаді. Однак рада і не зобов’язана цього робити. Тож більшість депутатів обурилася цим позовом (до суду не дійшло, оскільки виконуюча обов’язки забрала свій позов. — Авт.). Згадали депутати і „брутальний конкурс”.

Але найбільше критики на адресу телебачення загалом та керівника зокрема прозвучало через програму „Відкритий мікрофон”. На думку депутатів, журналіст неправильно поставив питання респондентам і свідомо протиставив міську раду і міського голову, які є насправді єдиними. Мовляв, на ТБ присутня нездорова пропаганда. Однак цю критику міський голова Ігор Насалик повважав некоректною: журналіст має право ставити будь-які питання, і запроваджувати цензуру раді не личить. Крім того, ніде правди діти: конфлікт між радою і головою присутній, а інформувати про нього — ще не означає пропагувати.

Також більшість депутатів міської ради відзначили, що міське телебачення приділяє недостатньо уваги роботі депутатського корпусу і таким чином створює у громади невірне, однобоке сприйняття процесів, які відбуваються у місті.

Далі пристрасті розпалилися. Володимир Козловський (фракція БЮТ) запропонував визнати роботу міського телебачення незадовільною і суспільно небезпечною. Олена Білоус (фракція УНП) заявила , що здасть мандат і стане на бік людей, які мають право висловлювати свою думку у прямому ефірі, навіть якщо ця думка не до вподоби засновнику — міській раді.

У підсумку, більшістю голосів (27 „за”) звіт про роботу міського телебачення прийняли до відома.

Не менш емоційним виявилося і обговорення питання про затвердження директором Віталія Крохти. Спочатку міський голова поставив на голосування свою пропозицію — нарешті затвердити Тетяну Попадюк. У цьому його підтримали всього семеро депутатів. Натомість за Віталія Крохту проголосувала необхідна більшість — 28 депутатів.

Однак міський голова, за його словами, не збирається дослуховуватися до депутатського корпусу, і одразу ж заявив, що не буде укладати контракту з Віталієм Крохтою та звертатиметься до суду з приводу рішення міської ради. Щоправда, у даному випадку депутати реалізували своє передбачене законом про місцеве самоврядування право. Тож і вони мають усі підстави позиватися до міського голови і вимагати підписання контракту у судовому порядку.

Нарешті Ігор Насалик заявив, що зробить усе, аби ЗМІ були незаангажованими і перебували поза впливом певних політичних груп, представлених у міській раді. У відповідь депутати наголошували на тому, що не дозволять міському голові перехоплювати свої повноваження, не допустять диктатури міського голови та мають намір впливати на усі процеси у місті та виконувати свої законні обов’язки. Останнє слово все ж залишилося за мером: він не підпише рішення міськради про призначення Віталія Крохти, не укладатиме з ним контракту і звертатиметься до громади, аби мешканці міста оцінили правомірність прийняття рішень радою та сказали своє слово щодо керівника міського телебачення. На тому демонстрація сили та декларація майбутніх намірів завершилися. Однак питання про директора міського телебачення залишається відкритим: Тетяна Попадюк без підтримки ради не може вважатися таким, оскільки це суперечить закону, а Віталій Крохта не зможе приступити до своїх обов’язків без укладення контракту з ним міським головою.
old_editor, 01.01.1970 05:00



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини