Пошуки туриста результату не дали

Залучалися наші і закарпатські рятувальники, керівництво Карпатського національного парку виділяло своїх працівників, котрі добре знали місцевість. В окремі дні в пошуках брали участь до 40 людей та кілька одиниць техніки.

Приїхали згорьовані батьки зниклого хлопця. Мама в Яремчі попросила виготовити листівки з фотографією сина та розклеїти їх на видних місцях. Батько з тим самим проханням поїхав на Закарпаття. Начальник відділу цивільного захисту населення Яремчанського міськвиконкому Роман ільчишин звернувся до місцевих священиків з проханням, аби вони повідомили людей про зникнення юнака. На жаль, ці зусилля позитивного результату не дали. І, як повідомили в управлінні з питань надзвичайних ситуацій ОДА, «...за інформацією гірського пошуково-рятувального загону та за погодженням з начальником... (минаючи довгу абревіатуру, пояснимо так: рятувального департаменту МНС. — Ред.), у зв’язку з відсутністю на цей час найменших шансів врятування гр. П., екіпіровка якого не відповідає існуючим метеоумовам у районі Карпат (сніговий покрив 1,5 — 3 метри, сильний вітер 20-25 м/сек., хуртовина, температура повітря 10 -12 градусів морозу), а також неможливості розшуку його тіла рятувальні роботи припинено. Пошуки будуть продовжені за більш сприятливих метеоумов».

Як бачимо, результати невтішні. Залишається хіба що вірити в чудо. До речі, років шість тому щось саме таке трапилося. Також загубився юнак, котрого шукали днів десять. Приїхала мама, обіцяючи за врятування сина «Жигулі». Якщо не помиляємося, авто нікому не дісталося, бо хлопець знайшовся сам. Виявляється, у своїх мандрах він десь зустрів якусь гуцулочку, з якою й провів час. Та у нашому випадку на такий курйоз хотілося б, але навряд чи можна сподіватися.

Виникає закономірне питання: чи можна було запобігти біді? Міркую, що так.
Аргументую подробицями щодо цього нещасного випадку, які повідомила прес-служба ГУ МНС в області. Згідно з тією інформацією, коли студенти, вирішивши підкорити найвишу вершину Карпат, своїм автобусом доїхали до бази «Заросляк», на контрольно-пропускному пункті їх одразу не пропустили. Працівники пункту повідомили учасників групи про штормове попередження та складні метеорологічні умови в горах. Туристи, вислухавши поради, надали письмову розписку працівникам Національного парку про те, що не здійснюватимуть сходження на Говерлу, а лише оглянуть прилеглі карпатські краєвиди. Однак свого слова не дотримали і під час сходження десь у районі Малої Говерли їхній товариш, котрий сильно відірвався вперед, загубився.

Про те, що з горами не варто жартувати, постійно попереджають співробітники головного управління МНС в області. Однак що робити, коли їх слова не всім доходять до свідомості...

Р. S. У суботу погодні умови дозволили відновити пошуки туриста. Однак нічого позитивного повідомити не можемо...
old_editor, 01.01.1970 05:00



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини