В Україні 300 тисяч дітей шкільного віку не відвідують школи

Автори доповіді прийшли до висновку, що найкращі показники по забезпеченню доступу до освіти і її якості у Норвегії. За нею йдуть Великобританія, Словенія, Швеція, Республіка Корея і Італія.

У доповіді повідомляється, що за період з 1999 по 2005 рік число дітей, які відвідують початкову школу, виросло на 36% в країнах Африки на південь від Сахари і на 22% — в Південній і Західній Азії. У 14 країнах уряди скасували плату за навчання в початковій школі, що забезпечило доступ до освіти дітям з найблагополучніших сімей. У цілому по світу число дітей, які не відвідують школу, знизилося з 96 млн. у 1999 році до 72 млн. у 2005 році.

У країнах Центральної і Східної Європи, а також Центральної Азії число дітей, які не відвідують початкову школу, скоротилося з 3,1 млн. до 2,4 млн.
Та все ж, незважаючи на прогрес, дані з 129 країн показують, що 25 з них ще далекі від досягнення поставленої мети. Близько двох третин цих країн розташовані на південь від Сахари. В їх число також потрапили Бангладеш, Індія, Непал, Мавританія, Марокко і Пакистан, - передає «УНІАН».

Більшість країн, які досягли мети в області освіти, або близьких до їх досягнення знаходяться в Північній Америці і Європі. До цієї ж категорії увійшли всі, за винятком Молдови, країни пострадянського простору, а також Аргентина, Бруней-Даруссалам, Бахрейн, Мексика і Республіка Корея. При цьому по окремих показниках низка країн СНД також ще далека від успіху. Так, Росія, Україна і Туреччина «лідирують» у регіоні по числу дітей молодшого шкільного віку, що виявилися поза системою освіти. У кожній з цих країн нараховується понад 300 тис. таких дітей.

Автори доповіді звертають увагу на те, що досягненню мети обхвату до 2015 року всіх дітей відповідного віку освітою заважають, серед іншого, такі чинники як низька якість освіти, високі витрати на навчання і високий рівень неписьменності, що зберігається серед дорослих.

У доповіді підкреслюється, що, незважаючи на ті конституційні положення, що є в більшості країн , які гарантують безкоштовну початкову освіту, багатьом сім´ям учнів державних початкових шкіл так чи інакше доводиться стикатися з проблемою плати за навчання, яка іноді може скласти третину сімейного бюджету.

У документі указується на проблему нестачі вчителів. У цілому в світі до 2015 року буде потрібно 18 млн. нових вчителів початкової школи.

«ForUm»
old_editor, 01.01.1970 05:00



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини