Нафтові компанії зобов'язали знизити ціни на бензин в Україні

Мінпаливенерго в минулу п'ятницю заявило про досягнення угоди з нафтотрейдерами про зменшення цін на нафтопродукти – вартість бензину А-95 повинна знизитися з нинішніх 5,85 грн до 5,4 грн за літр. Самі трейдери заявляють, що ціновий коридор, узгоджений з міністерством, є лише рекомендацією. А експерти прогнозують збереження темпів зростання на пальне – в окремих областях до кінця березня ціна А-95 досягне 6 грн за літр.

На зустрічі з нафтотрейдерами в п'ятницю, 21 березня, представники Міністерства палива та енергетики домовилися про встановлення цінового коридору на пальне, повідомила в п'ятницю прес-служба міністерства, повідомляє «Коммерсант-Украина».

За словами експерта консалтингової компанії UPECO Сергія Куюна, Мінпаливенерго повідомило нафтовикам, що ціновий коридор встановлюватиметься за формулою, узгодженою з нафтотрейдерами в 2006 році, – за основу беруться середньовиважені котирування за останні 30 днів Platt`s в портах, через які нафтопродукти поставляються до Європи. Таким чином, ціна А-95 повинна знизитися з нинішніх 5,85 грн до 5,4 грн за літр.

Самі нафтовики назвали заяву Мінпаливенерго не відповідною дійсності. «На засіданні ми повідомили Міністерство, що нинішня формула діє на підставі застарілих даних. На 20% зросли залізничні тарифи, збільшилася заробітна плата, впав долар. Ми домовилися відкоректувати ці показники, а також зберегти колишній підхід до формули як до виключно рекомендаційної», – розповів генеральний директор ВАТ «Галичина» Олександр Лазорко. У прес-службі Лукойлу відкрито заявили, що «нафтові компанії добровільно не погодяться з введенням цінових обмежень».

Нинішні домовленості між нафтовиками і урядом не знизять зростання цін на пальне, упевнений гендиректор мережі АЗС «Галич-петроль» Богдан Радько. «Пальне й надалі дорожчатиме у зв'язку із зростанням цін на нафту в світі. І адміністративними способами це зростання не зупинити, – погоджується з ним гендиректор мережі «Донецькойлсервіс» Віктор Мартиросян. – Єдиною можливістю припинити подорожчання залишається створення державного нафтового резерву і проведення паливних інтервенцій».

За прогнозами Сергія Куюна, до кінця місяця в окремих областях України ціна А-95 досягне 6 грн за літр.

За матеріалами Главред
old_editor, 12.04.2008 10:39



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини