З 28 ЛИСТОПАДА 2007 РОКУ РОЗПОЧИНАЄТЬСЯ ПИЛИПІВКА (ПІСТ)

По закінченні його православні святкують Різдво Христове. Звідси і назва — Різдвяний піст.

Під час цього посту забороняється вживати м’ясні, молочні страви, а також яйця. Дозволено споживати в середу і п’ятницю рослинну їжу без олії, а у вівторок, четвер — рослинну їжу з олією.

В суботу, неділю до 2 січня, а також на великі свята дозволяється вживати рибу. Допускається полегшення посту.

Піст полегшується для тих, хто хворіє або працює на важких роботах, вагітних, годує грудних дітей.

Під час посту заборонено звершувати лише вінчання. Щодо інших треб, наприклад, хрещення, — то вони проводяться незалежно від того, є піст чи його немає.

Різдвяний піст має й іншу назву — Пилипів піст. Ця назва походить від свята Святого апостола Пилипа, яке припадає на 27 листопада - останній день, коли їдять скоромну їжу перед постом (заговини). Звідси походить і народна назва Пилипів піст або Пилипівка. Апостол Пилип уславився проповіддю Слова Божого та чисельними випадками зцілення людей. Православна церква називає його учнем, другом Господа і подражателем страждань його (апостола Пилипа розіп’яли на хресті, як і Спасителя).

Нагадаємо, [b]піст[/b] — релігійні звичаї утримавуння від їжі. Походження пісту виходить ще з стародавніх звичаїв арабів. Науковці вважають, що в самі спекотливі часи року в Аравії, під час місяцю рамадан, кочовики із-за наступаючого голоду, обмежували себе в їжі, заощаджували продукти, а важливішу частину справ переносили на вечір та ніч.

Обов´язкові пости тривають в середньому 19 тижнів:

* Великий піст — 7 тижнів,
* Петрівка (піст) — від 3 до 6 тижнів,
* Спасівка (піст) — 2 тижні,
* Пилипівка (піст) — 6 тижнів
old_editor, 01.01.1970 05:00



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини