До 2014 року через ВІЛ/СНІД середня тривалість життя зменшиться на 5 років

Метою круглого столу було ознайомлення медичних працівників, представників вищих навчальних закладів та громадських організацій області з результатами дослідження „Соціально-економічні наслідки ВІЛ/СНІД в Україні”, проведеного Світовим банком спільно з МБФ „Міжнародний альянс з ВІЛ/СНІД в Україні”.

У круглому столі взяло участь 50 учасників, серед яких було 18 головних лікарів центральних районних та міських лікарень, профільних обласних медичних закладів.

Учасники круглого столу мали можливість отримати інформацію про роботу Світового банку в Україні, про реалізацію Програм в сфері охорони здоров’я, обговорити найболючіші проблеми охорони здоров’я в Івано-Франківській області, донести свої пропозиції та прохання щодо підтримки розвитку галузі до представництва Світового банку в Україні.

Короткі результати дослідження

СВІТОВИЙ БАНК ПОПЕРЕДЖАЄ, ЩО ЧЕРЕЗ ЕПІДЕМІЮ СНІД МОЖЕ ЗАГАЛЬМУВАТИСЯ РОЗВИТОК УКРАЇНИ. Якщо найближчим часом не запобігти поширенню епідемії СНІД в Україні, то, за песимістичним сценарієм, до 2014 р. загальна кількість ВІЛ-інфікованих може сягнути 820 400. Економічні наслідки епідемії ВІЛ можуть загальмувати темпи економічного зростання у країні, що можуть знизитися як мінімум на 6%.
Через поширення ВІЛ/СНІД несприятлива демографічна ситуація в Україні погіршиться ще більше: без СНІДу, через низький коефіцієнт фертильності, населення України до 2014 р. скоротиться до 44.2 млн.; зі СНІДом ми втратимо ще 300 - 500 тис., залишившись у кількості 43.9-43.7 млн.

У дослідженні „Соціально-економічні наслідки ВІЛ/СНІД в Україні” визначається, які види впливу – від середньо - до довгострокових – може мати ВІЛ/СНІД, та оцінюється ефект від профілактичних і лікувальних заходів. На основі різних сценаріїв (як оптимістичних, так і песимістичних) наводяться розрахунки соціально-економічних наслідків епідемії СНІД у порівнянні з вихідною ситуацією „відсутності СНІДу”. Серед параметрів – процент вертикальної трансмісії, рівень захворюваності на СНІД серед ВІЛ-інфікованих та доступність антиретровірусної терапії.

Поширення епідемії набуває нових особливостей
Хоча ін’єкційна наркоманія залишається основним чинником передачі ВІЛ в Україні (72% сукупних зареєстрованих випадків серед дорослих), загрозлива кількість випадків спостерігається і серед гетеросексуальних партнерів, ін’єкційних наркоманів, і серед дітей. Тенденція епідемії вихлюпнутися на все населення відображається в офіційних даних Українського центру профілактики і боротьби зі СНІДом, за якими видно, що частка випадків інфікування, яке відбувається завдяки ін’єкційній наркоманії, зменшилася з 84% у 1997 р. до 44% у 2006 р., тоді як відсоток випадків передачі інфекції гетеросексуальним шляхом, збільшився з 11% до 35%.

Епідемія найбільше вразила молодь та жінок
Відповідно до сценарію середньої сприятливості, молоді люди (від 20 до 34 років) становлять дві третини осіб, які з 2004 р. заразилися ВІЛ, причому 39% новоінфікованих – жінки. Молоді жінки вразливіші ніж молоді чоловіки: рівень захворюваності серед жінок віком від 20 до 24 років – 0,88%, серед чоловіків того ж віку – 0,5%. За розрахунками, до 2014 р. особи віком від 20 до 34 років становитимуть три чверті всіх новоінфікованих ВІЛ, і половина з них – це будуть жінки.

Захворюваність на ВІЛ/СНІД нерівномірно розподілена по країні
Епідемія може особливо серйозно вразити такі трудомісткі галузі як сільське господарство та гірничу промисловість, зокрема через те, що ці види діяльності зосереджені в південних та східних регіонах, де епідемія поширена найбільше. Найбільш уражені регіони знаходяться в південних і південно-східних областях – Донецькій, Дніпропетровській, Одеській та Миколаївській. У цих областях мешкає лише чверть від загального населення України, проте, за розрахунками, до 2014 р. їхня частка в сукупній кількості випадків інфікування ВІЛ становитиме 36-43% (Донецької обл. – 13-19%, Одеської обл. – 10-14%), а в рівні щорічної смертності від СНІДу – 31-38%.

Епідемія ВІЛ/СНІД стала однією з основних перешкод економічного зростання в Україні
СНІД впливає на всіх суб’єктів економіки країни – домогосподарства, підприємства та уряд, і його наслідки позначаються на багатьох аспектах економіки: це вищий рівень смертності і захворюваності; зменшення пропозиції, результативності та продуктивності праці; втрата інвестицій.
До зниження кількості громадян працездатного віку по всій країні, яке відбудеться за 2004-2014 рр. внаслідок 10,4-відсоткового демографічного спаду, ВІЛ/СНІД додасть своїх 1-2%.

Рекомендації щодо стратегії
Роки з 2006 по 2010 є вирішальними для розв’язання проблеми епідемії ВІЛ/СНІД в Україні. Успіху можна досягти тільки через неухильне дотримання національних зобов´язань, у т.ч. виділяючи належні кошти з державного бюджету на фінансування ключових заходів щодо профілактики, догляду та лікування. За підтримки, яка надаватиметься з українських і міжнародних джерел, Україна може зосередитися на реалізації найскладніших компонентів боротьби з ВІЛ/СНІД:
• запровадження програм замісної терапії (з використанням бупренорфіну та метадону) для споживачів ін´єкційних наркотиків;
• повномасштабне охоплення профілактичними послугами споживачів ін´єкційних наркотиків, що залишаються групою, найбільш ураженою епідемією ВІЛ/СНІД;
• доступ до лікування для ВІЛ-інфікованих із супутніми хворобами, передусім із туберкульозом

Контактні особи у Світовому банку: Ігор Олійник, консультант з програм охорони здоров’я, та Дмитро Деркач, керівник служби зовнішніх зв’язків (тел.: + 380 44 490 66 71/72/73) МБФ „Міжнародний альянс з ВІЛ/СНІД в Україні”: Ганна Довбах, Керівник відділу політики та програмного розвитку (тел.: +380 44 490-54-85 (86, 87, 88) ext.142; e-mail: dovbakh@aidsalliance.org.ua, http://www.aidsalliance.org.ua
old_editor, 01.01.1970 05:00



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини