Сьогодні Собор св. Архистратига Михаїла

Архангел Михайло, чиє ім´я в перекладі з староєврейського означає «хто, як Бог», названий і архистратигом, оскільки саме він очолив небесне воїнство, яке повстало на відпавшого від Бога ангелів і їх вождя Денницю (Люцифера, «ранкову зірку», обдарованого від Творця великою досконалістю) і що скинув їх з Неба. Святкується свято в листопаді — дев´ятому місяці від березня (з якого в давнину починався рік), відповідно до числа дев´яти чинів ангельських. Восьмий же день місяця (за ст. стилем) вказує на майбутній Собор всіх сил небесних в день Страшного Суду Божия, який св. отці називають «днем восьмим».

Чини ангельські поділяються на три ієрархії. Вищу ангельську ієрархію становлять три чини: серафими, херувими і престоли. Середню — панування, сили і влади, а низьку — початок, архангели і ангели. Всі чини небесних сил носять спільну назву ангелів (вісників) по суті свого служіння: сповіщати волю Божию, навчати, допомагати, охороняти... Над всіма дев´ятьма чинами поставлений Господом св. архистратиг Михайло.

З Свящ. Писання і Свящ. Перекази також відомі імена інших архангелів: Гаврила («сила Божа»), Рафаїл («лікування Боже»), Уріїл («світло Боже»), Селафіїл («молитвеник Божий»), Ієгудиїл («славлячий Бога»), Варахиїл («благословення Боже»), Ієреміїл («піднесення до Бога»).

Ось вже понад тисячу років, починаючи з стольного граду Києва, архангел Михайло є покровителем української землі. На його честь побудовано багато монастирів, соборів, палаців і храмів.
old_editor, 01.01.1970 05:00



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини