В обласній “Просвіті” у День української писемності говорили про українську мову, як про суспільне явище

Його учасники-мовознавці, політики, юристи, представники Івано-Франківської міської та обласної влади обговорили проблеми функціонування державної української мови в Україні і, зокрема, в обласному центрі Прикарпаття.

Прийнято ухвалу: рекомендувати обласній, міським та районним радам затвердити Програму розвитку й функціонування української мови на 2008-2010 роки та затвердити склад комісії з реалізації мовної програми.

Водночас чинну Програму розвитку й функціонування української мови на 2004-2008 роки учасники “круглого столу” пропонували доповнити наступним: створити Комітет громадського мовного контролю із залученням представників партій та громадських організацій; на 50% зменшити орендну плату для книжкових магазинів, що розповсюджують виключно україномовну продукцію, а також зменшити податки для видавництв, які продукують українські видання; заборонити керівникам підприємств торгівлі й громадського харчування використовувати не ліцензовану, чи низького естетичного рівня аудіо-та відеопродукцію тощо.

“Мені дуже болить, що в нас банків більше, ніж книгарень, а ще гірше, що на прилавках тих незначних книжкових магазинів переважає не українська книжка” -зазначив завідувач кафедри українознавства Івано-Франківської медичного університету, академік, депутат обласної ради Володимир Качкан. Мовну ситуацію в Україні він назвав “новітнім москвофільством у своїх сучасних проявах”.

З виступів учасників мовного “круглого столу”: в місті Івано-Франківську із 9-ти FM-станцій – на 7-ох домінують російська та англійські пісні.

Також активним учасником “круглого столу” з актуальної теми – функціонування української мови – був професор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Микола Лисюк.
old_editor, 01.01.1970 05:00



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини