Держава оплачуватиме малозабезпеченим третину вартості житла?

«Зараз 17 млн. людей, які потребують поліпшення житлових умов... На моє глибоке переконання, держава повинна поклопотатися про одноразову безкоштовну грошову допомогу на перший внесок при купівлі житла у розмірі 30%», - сказав Президент.

Він запропонував виділити ці кошти з державного і місцевих бюджетів. «Від загальної суми 810 млрд. - на житло можна виділити 4 млрд. гривень», - сказав Ющенко.

На його думку, середня вартість житла зараз становить 3 тис. гривень за кв. м, середній розмір квартири - 50 кв. м, відповідно її вартість - 180 тис. гривень.

Президент відзначив, що 30% від цієї суми складе 54 тис. гривень.

Ющенко відзначив, що на сьогоднішній день 1,3 млн. сімей стоять в черзі на отримання житла, при цьому щорічно його отримують тільки 20 тис. сімей. (15.33, 8 листопада)

*

Президент доручив Кабінету Міністрів передбачити в проектах Держбюджету на 2009-ій і подальші роки витрати на будівництво доступного житла в обсязі не менш ніж 0,5% ВВП. Про це йдеться в указі глави держави від 8 листопада «Про заходи щодо будівництва доступного житла в Україні і поліпшення забезпечення громадян житлом».

Також, згідно указу, Кабміну доручено створити Єдиний державний реєстр прав на нерухоме майно і ввести систему моніторингу і контролю за діяльністю суб’єктів ведення господарства, які діють у сфері житлового будівництва.

Окрім цього, Кабміну доручено розробити і внести на розгляд Верховної Ради України законопроект про будівництво доступного житла в Україні. (16.09, 8 листопада)

*

Президент рекомендує органам місцевого самоврядування оприлюднити в ЗМІ і в Інтернеті списки громадян, що стоять в черзі на житло, і списки громадян, що поліпшили житлові умови при державній підтримці. Про це йдеться в указі глави держави від 8 листопада «Про заходи щодо будівництва доступного житла в Україні і поліпшення забезпечення громадян житлом».

Зокрема, Ющенко рекомендує оприлюднити в ЗМІ і в мережі Інтернет не рідше ніж раз на півріччя списки громадян, які перебувають на обліку житлових умов, що вимагають поліпшення, і перелік об’єктів будівництва і кількість квартир, які передбачається надати таким громадянам. (16.49, 8 листопада)

*

Президент пропонує створити Національну програму будівництва доступного житла. «Офіційна черга на житло сьогодні - 1,3 млн. чоловік, але якщо зробити ревізію, може вийти складніша цифра. Мова йде про виклик, прийняти який може тільки національна програма будівництва житла», - сказав Ющенко.

При цьому він підкреслив, що йдеться не про соціальне житло, а про будівництво доступного житла. «Говоримо про 70% українців, що потребують поліпшення умов житла. Зараз завдання - створити солідарний організм, який зміг би зламати частину стереотипів, блокуючих соціальне будівництво», - сказав він.

Президент відзначив, що участь держави має бути перепрофільована з програм підвідомчого житла в програми підтримки доступного житла. «Коли говоримо, як 4 млрд... сконцентрувати через держбюджет і як довести до території, розуміємо, що центральна влада повинна змінити основи житлової політики... це 30% фінансувань цієї проблеми, і це коректна цифра», - сказав Ющенко.

Також ця програма повинна зустріти розуміння органів місцевого самоврядування в частині безкоштовної передачі механізму виділення землі (оренда) і зборів податків.

Крім того, однією з найважливіших категорій програми Ющенко вважає доступну вартість квадратного метра житла, такою він вважає близько 3 тис. гривень.

Президент додав, що має намір провести нараду з мерами обласних міст і обласного підпорядкування, на якій обговорити запропоновану програму, після чого подасть її у Верховну Раду. (18.37, 8 листопада)

*

Нагадаємо, що, Міністерство регіонального розвитку і будівництва прогнозує виділення 3 млрд. гривень з державного бюджету в 2008 році для забезпечення громадян житлом.

Міністерство регіонального розвитку і будівництва прогнозує збільшення житлового будівництва в Україні в 2008 році з 10 млн. кв. м до 11-12 млн.
old_editor, 01.01.1970 05:00



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини