72% українських студентів засуджують корупцію

Організатори опитування не ставили собі за мету визначити найбільш корумпований вуз, а те, наскільки студенти, власне, розуміють та сприймають явище корупції, як вони до нього ставляться”, – повідомила на зустрічі з журналістами в Івано-Франківську координатор проекту Леся Аронець – „Основну увагу акцентувалося на студентах 4-5 курсів, які вже мають досвід навчання. Отже, 404 студенти взяли участь в опитуванні. По 100 в Івано-Франківську та Ужгороді, в Чернівцях і Тернополі відповідно, – по 102. Серед респондентів 59,16% дівчата та 40,84% юнаки.
27% від числа опитаних виправдовують корупцію в суспільстві загалом і освіті зокрема. 72% вважають, що виправдання корупції немає.

Майже 32% думають, що це найпростіший спосіб вирішення проблем загалом та 45% вважає, що це найпростіший спосіб вирішення проблем у вузі. 38 % називають хабарництво нахабством викладачів, 22% – невід’ємною частиною процесу освіти. Кожен четвертий вважає, що внаслідок корупції випускають некваліфікованих фахівців.

На питання “Хто найчастіше виступає ініціатором хабаря?” – 44% опитаних відповіли – викладач, 6% – діяли за ініціативою родини, добровільно дачу хабаря ініціював майже кожен третій студент.

Хто ж може бути союзником у боротьбі з таким ганебним явищем, як корупція у суспільстві? Найбільшу надію молодь покладає на неформальні інституції – майже 71% опитаних, студентські профспілки та органи самоврядування – 19%, 20% – молодіжні громадські організації, 14% – на місцеві органи влади.

Організатори відзначили приємний момент - на запитання “Що потрібно, щоб боротися з хабарництвом?” 60% студентської молоді відповіло: “Згуртованість, знання”. Підтримку чесних викладачів у боротьбі зазначає кожен четвертий”.
old_editor, 01.01.1970 05:00



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини