Близько тисячі івано-франківців вийшли на мітинг

Віче проходило з 12 до 12:40 біля пам´ятника героям ЗУНР на вул. Грюнвальдській.

В акції взяли участь представники політичних партій і місцевих органів влади, ветерани ОУН-УПА, солдати місцевого гарнізону, народні самодіяльні хорові колективи "Червона калина" і "Черемош".

Учасники мітингу тримали державні прапори, прапори партій "Народний Союз Наша Україна", партії "Народний рух України", Блоку Юлії Тимошенко, Партії зелених, партії "Свобода".

На вічі виступили заступник голови Івано-Франківської обласної державної адміністрації Богдан Борович, перший заступник голови Івано-Франківської облради Зіновій Береговський, секретар Івано-Франківської міськради Василь Бойчук.

Виступаючі підкреслили важливу роль ЗУНР на шляху до незалежності України.

Вони засудили відкриття пам´ятника російській цариці Катерині II в Одесі, осквернення національної символіки на горі Говерла, вважаючи їх спробою внести розкол у лави українських демократичних сил.

На вічі також виступив 73-річний Володимир Войцюк, за кошти якого було споруджено пам´ятник героям ЗУНР в Івано-Франківську.

До 1990 року Войцюк працював учителем математики в школах Тисменицького району Івано-Франківської області, вийшовши на пенсію виїхав у США.

На кошти Войцюка в Івано-Франківській області споруджено 4 пам´ятники.

1 листопада 1918 року у Львові Українська Національна Рада, у яку ввійшли українські депутати австрійського парламенту, представники політичних партій, духовенства й студентства, оголосила про створення ЗУНР.

13 листопада Національна Рада прийняла тимчасову Конституцію, яка проголошувала державну самостійність західноукраїнських земель (Галичини, Буковини й Закарпаття), які раніше входили до складу Австро-угорської імперії.

3 січня 1919 року уряд ЗУНР переїхав в Станіслав (зараз - Івано-Франківськ).

22 січня 1919 відбулося об´єднання Української Народної Республіки з ЗУНР.

ЗУНР припинила своє існування в 1921 році й була включена до складу Польщі за Ризьким мирним договором.
old_editor, 01.01.1970 05:00



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини