В Україні хочуть створити конкурентоспроможний туристичний продукт

В обговоренні питання взяли участь: Сьомкін С.В. – в.о. Голови Державної служби туризму і курортів, Соколова О.І. - директор наукового центру розвитку туризму, Атоян А.К. - радник Голови Держслужби туризму і курортів, Олійник Л.П. - радник Голови Держслужби туризму і куротів, Носік В.В. - доктор юридичних наук, доцент, кафедри трудового, земельного та екологічного права Київського Національного Університету ім.Тараса Шевченка, Брацило Л.Ф. - заступник начальника управління культури і туризму Запорізької облдержадміністрації, Великочий В.С. - кандидат історичних наук, доцент Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника, Зелюк Н.М. - ГО Полтавське агентство розвитку територій, Кифяк В.Ф. - завідувач кафедрою менеджменту та туризму Чернівецького торговельно-економічного інституту КНТЕУ, Рутинський М.Й. - кандидат географічних наук, доцент кафедри туризму Львівського національного університету ім. Івана Франка, Шипко А. Л. - кандидат педагогічних наук, доцент Херсонського державного університету, Школа І.М. - доктор економічних наук, заступник директора з наукової, науково-методичної роботи та міжнародних відносин Чернівецького торговельно-економічного інституту КНТЕУ, Ячменьова В.М. - кандидат економічних наук, завідувач кафедрою менеджменту національної академії природоохоронного і курортного будівництва.

Для забезпечення подальшого розвитку туризму і курортів в Україні держава повинна передбачити комплекс системних заходів, спрямованих на стримання стихійного розвитку туризму, встановлення балансу між збереженням туристичних ресурсів, економічними інтересами, соціальними потребами та туристичною діяльністю.

Забезпечення сталого розвитку туризму і курортів є необхідною передумовою для формування якісного та конкурентоспроможного національного продукту.

Стратегічне планування у сфері туризму є складовою стратегії соціально – економічного розвитку країни, що забезпечує його цільову спрямованість на покращення якості життя населення, як основного показника оцінки сталого розвитку.

Впровадження Стратегії сталого розвитку туризму і курортів має створити сприятливі передумови для концентрації наявних організаційно-фінансових, матеріально-технічних та інших ресурсів держави на розв’язання найгостріших проблем сфери туризму, розвитку найцінніших туристичних ресурсів, забезпеченню захисту економічних інтересів держави від реальних та потенційних загроз у cфері туризму на внутрішньому та міжнародних туристичних ринках.

Відповідно до доручення Віце-прем’єра Д.В. Табачника від 05.04.07 № 8869/4/1-07, Указу Президента України від 21.02.07 136/2007 „Про заходи щодо розвитку туризму і курортів України” та наказу Міністерства культури і туризму України „Про забезпечення організації Стратегії сталого розвитку туризму і курортів в Україні” в Україні розробляється Стратегія сталого розвитку туризму і курортів, яка до кінця тривалого року повинна бути затверджена Кабінетом міністрів України.

Державній службі туризму і курортів Міністерства культури і туризму України доручалось передбачити асигнування на проведення заходу в сумі 221 000, 00 гривень, а Науковому центру розвитку туризму забезпечити організацію розробки Стратегії.

Науковий центр (НЦРТ) відповідно до ст.27 Закону „Про туризм” здійснює наукове забезпечення державної політики в туризмі, забезпечує прогнозування та визначення перспектив його розвитку, визначає його приоритетні напрями, здійснює керівництво та координацію наукових досліджень у туризмі.

Згідно Закону НЦРТ створив 11 тимчасових робочих груп по Україні, до складу яких увійшли видатні фахівці та науковці, що займаються питаннями туризму. Всього залучено 44 докторів та кандидатів наук.

Одною з найбільших груп є група науковців Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Над Стратегією працюють члени-кореспонденти АПН України Олійник Я.Б. та Шищенко П.Г., доктора наук Яценко Б.П., Любіцева О.О., Дмитрук О.Ю., Степаненко А.В., Носик В.В., Бейдик О.О., кандидати наук Щур Ю.В. та Вінниченко І.І.

Розробка Стратегій розвитку туризму в Польші, Хорватії, Туреччині, Чехії, Словакії надала можливість цім країнам увійти в світовий туристичний простір зі своїм конкурентоспроможним туристичним продуктом.

Отримання Україною своєї Стратегії забезпечить розвиток в’їзного та внутрішнього туризму, а також екскурсійної діяльності, впровадження на належне ведення державного реєстру туристичних ресурсів, раціональне використання туристичних ресурсів і туристичного районування.

Стратегія стане основою для запровадження нових та перегляд наявних нормативних вимог до основних параметрів якості об’єктів туристичних і курортних послуг, зокрема забезпечення безпеки туристів, захисту їх прав та законних інтересів.

Стратегія забезпечить створення сприятливих умов для залучення інвестицій у сферу туризму і діяльності курортів, запровадження механізмів стимулювання для будівництва нових та реконструкції наявних об’єктів туристичної та курортної інфраструктури, а найголовніше, буде сприяти посиленню позитивного туристичного іміджу Кураїни на міжнародному туристичному ринку.
old_editor, 01.01.1970 05:00



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини